Istina: Ko zarađuje ogroman novac od Olimpijskih igara

Blještavo šarenilo, medalje, „Važno je učestvovati“, sportski duh, fer-plej… Postoji li još nešto iza? Naravno… NOVAC! Olimpijske igre su vrhunac proizvodnog ciklusa zvanog Olimpijada. Sav trud, krv, znoj i suze sportista sa svih meridijana su u službi profita šačice moćnih ljudi. Ko su oni?

Tajna grupa koja upravlja Olimpijskim igrama je zaradila 8 milijardi dolara u nedavno završenom olimpijskom ciklusu!

Formiran da bi promovisao “Olimpizam”, Međunarodni Olimpijski Komitet (MOK), kojeg čine 109 članova, ‘osvojio’ je gradove i korporacije cenkajući se za ugovore, i na kraju su tretirani kao kraljevi na Olimpijskim igrama.

Nekoliko puta su uhvaćeni kako primaju mito, ali, u osnovi, šta se desilo u Švajcarskoj, to ostaje u Švajcarskoj.

Prihod Olimpijskih igara se povećao 47% u poslednje četiri godine.

MOK je lociran u poreskom raju – Švajcarskoj, koja omogućuje ‘neprofitnom’ Međunarodnom olimpijskom komitetu izbegavanje poreza na dohodak, ali to je samo početak.

„Izuzimanje od poreza je vrlo važno. Nemam konkretne podatke o tome koliko smo sačuvali dolara i centi. No, izuzimanje od poreza znači da možemo potrošiti još više novca na našem Olimpijskom radu i solidarnosti“, rekao je član MOK-a Gerhard Heiberg u razgovoru s danskim medijima.

Štaviše, davanje mita u osnovi je bilo „legalno“ u Švajcarskoj do nedavno. Jači antikorupcijski zakon konačno dolazi na svoje mesto nakon mito skandala u MOK-u i FIFA-i koji je rezultirao gotovo bez presude .

Na čelu grupe od 109 ljudi je Žak Rog.

Lekar, vitez, grof i tri puta olimpijski pobednik u jedrenju, belgijanac Žak Rog, 70 godina star, je idealan predsednik MOK-a. Komitet koji može da primi do 115 članova, sastoji se od krunisanih glava, plemića, izvršnih direktora i olimpijaca. Otkada je Rog preuzeo kormilo u 2001., on je otvoren za nešto veći broj olimpijaca. Ipak, MOK je ostavio dodatnu opciju, način biranja članova koji osigurava da član dolazi iz elitnog sloja društva. Krunisane glave koje uključuje MOK su: Princ Fejsal bin Al Husein, Frederik – krunisani Princ Danske, Princeza Haia Bint Al Hussein, Šeik Tamim Bin Hamad Al Thani, Princ Navaf Faisal Fahd Abdulaziz, Princ Ahmad Al – Fahad Al – Sabah, Anne Princeza Royal, Princ Albert II & Princeza Nora of Liechtenstein.

Članovi MOK su oholi … a ponekad i previše.

Članovi MOK-a ne dobijaju platu, ali oni piju i večeraju u gradovima koji se kandiduju za domaćina Olimpijskih igara i preduzećima koja se takmiče za ugovore za rad na Olimpijskim igrama. Članovi komiteta takođe se tretiraju kao plemići (što jesu neki od njih) tokom Olimpijskih igara, provodeći se sa VIP članovima, koji se voze uokolo u limuzinama od pet zvezdica, ispijaju 30.000 dolara vredne boce Hennessy-a i dobijaju karte za prvi red sedišta i nefiltrirani TV prenos uživo. Nekoliko puta je ovaj tretman prešao crtu. Zanimljiv slučaj je bio u Solt Lejk Sitiju koji je 2002. bio domaćin Zimskih olimpijskih igara koje su delom poznate i po slučaju mita. Otkriveno je da su članovi MOK-a dobili milione dolara vredne darove, putovanja, stipendije, usluge plastične hirurgije i radna mesta za članove porodice. Skandal je doveo do ostavke dvojice čelnika u Olimpijskom komitetu Solt Lejka i nekoliko članova MOK-a.

U četvorogodišnjem periodu su zaradili 3,91 milijardi dolara od prodaje medijskih prava na prenos

Prihodi od prodaje medijskih prava prenosa Olimpijskih igara su se povećali 52 odsto u poslednje četiri godine. Sajt Sportcal pripisuje taj znatan porast ovome:

Nova TV tržišta, posebno Kina, koja je platila 99,5 miliona dolara za TV prava sa londonskih Igara
Povećana konkurencija u već snažnim tržištima poput SAD-a, gde je NBC platio 2 milijarde dolara
Sve veća uloga i tržišta za širokopojasni internet i mobilna prava
Dodatna prednost Londona je i pogodnost njegove vremenske zone

Letnje Olimpijske igre su vrednije oko dva puta od zimskih, s obzirom da se obe prodaju na isti način.

Međunarodna sponzorstva su zaradila još dodatnih 957 miliona dolara.

Olimpijski partneri – sponzori su zaradili 957 miliona dolara od 2009. do 2012. Jedanaest kompanija plaćaju da se pridruže ovoj elitnoj grupi, uključujući korporacije McDonalds, Coca-Cola, Proctor & Gamble, Ator, Atos Origin, Dow Chemical Company, General Electric, Omega, Panasonic, Samsung Electronics i Visa. Ove firme su takođe dobile ekskluzivne ugovore za snabdevanje i oglašavanje na Olimpijskim igrama.

Američki olimpijski odbor prima više od drugih olimpijskih odbora budući američki mediji donose daleko najviše prihoda.

Procenjuje se da je MOK zaradio 3,1 milijardu dolara na letnjim i zimskim Olimpijskim igrama

Londonski Organizacioni odbor je, prema proceni, zaradio 2,14 milijardi dolara. To uključuje 1,1 milijardu dolara iz domaćeg sponzorstva, 931 milion dolara od prodaje ulaznica, 125 miliona dolara od licenci, a dodatnih 989 miliona dolara povećana je zarada u poređenju sa OI  2010. u Vankuveru. Organizacioni komitet je zaradio sav ovaj novac plus novac koji je finansirala vlada.

Gde je novac? Oko 10 odsto (800 miliona dolara), otišlo je za operacije MOK-a.

Oko 70 odsto (5,56 milijardi dolara) ide Organizacionim odborima letnjih i zimskih olimpijskih igara.

Organizacioni odbori će dobiti oko polovine prihoda od medijskih prava emitovanja, polovinu prihoda od međunarodnog sponzorstva i sav prihod od domaćeg sponzorstva, prodaje ulaznica i licenciranja. (Barem je to naše najbolje razumevanje ove neprozirne organizacije.) Veće i popularnije letnje Olimpijske igre će dobiti veći udeo u novcu. Zanimljiva činjenica: Mit Romni je bio predsednik Organizacionog odbora na Igrama 2002. u Solt Lejk Sitiju.

Preostalih ~ 20 odsto (1,6 milijardi dolara) ide sportskim organizacijama.

Nacionalni olimpijski odbori dobijaju najveći deo. Ove organizacije su zadužene za obuku i razvoj olimpijskih timova. Američki olimpijski odbor prima više od drugih olimpijskih odbora budući da američki mediji donose daleko najviše prihoda. ‘Lošiji’ nacionalni olimpijski odbori takođe dobijaju dodatni novac kroz Olimpijski program solidarnosti. Nešto novca odlazi na međunarodne saveze, uključujući i male organizacije kao što su Internacionalni streljački savez i velikima kao što je Fédération Internationale de Football Association (FIFA). Novac odlazi čak i organizacijama kao što je Internacionalni Paraolimpijski Komitet i Svetska Anti-Doping Agencija.

Ko još ima koristi od Olimpijskih igara?

Kritičari su postavili pitanje hoće li domaćin Olimpijskih igara zaista imati pozitivan učinak na grad. Ali baš suprotno, on je generisao potrošnju i ulaganja u infrastrukturu. To može biti vrlo skupo (Velika Britanija će potrošiti i do 14,5 milijardi dolara na Igrama, a neki procenjuju i 30 milijardi dolara) i dovesti do pretrpanosti građevinama i druge probleme.

Zaključak je da smo mi svi uživali u Olimpijskim igrama. Grof Rog i njegovi prijatelji su uživali malo više.

Dokument o finansiranju i zaradi na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. možete skinuti OVDE

novi-svjetski-poredak.com

Share this post: