Iza masakra u Siriji stoje Al Kaida, pobunjenici i njihovi mentori

 

Nemačka tajna služba: Iza masakra u Siriji stoje Al Kaida, pobunjenici i njihovi mentori

Dok pojedine evropske vlade i dalje svoje izjave vezane uz Siriju kroje isključivo na temelju političko partnerskih odnosa, postaje očito da su zvaničnici itekako upoznati sa stvarnom situacijom u Siriji.

Nemački dnevni list Die Frankfurter Allgemeine Zeitung otkrio je kako nemačka obaveštajna služba za inostranu politiku BND (Bundesnachrichtendienst) – koja direktno odgovara nemačkoj kancelarki – poseduje informacije o aktivnosti „džihadističkih grupa“ povezanih s terorističkom mrežom al-Qaeda unutar Sirije.

Obaveštajna služba BND iznela je pojedinosti svojih saznanja na upit jednog od zastupnika Parlamenta iz stranke Linksfraktion (parlamentarna frakcija nemačke levičarske stranke Die Linke).

BND ističu kako prema njihovim saznanjima „oko 90 terorističkih napada u Siriji se može pripisati organizacijama koje su povezane s al-Qaedom i drugim džihadističkim grupama“.

Nadalje, u tom kontekstu ističu kako poseduju nekoliko izveštaja o masakru u sirijskom naselju Houla koji se desio 25. maja ove godine.

Napominje se kako detalji ovih izveštaja moraju ostati tajni zbog „nacionalnih interesa“.

Podsetimo, upravo je nemački list Die Frankfurter Allgemeine Zeitung bio među prvim zapadnim medijima koji su potvrdili, na temelju vlastitih izvora, kako su masakr u Houli, gde je brutalno smaknut i veći broj žena i dece, počinili ekstremisti koji pripadaju oružanoj opoziciji unutar zemlje.

Informacije lista FAZ i najnoviji detalji nemačke obaveštajne službe BND, bacaju jedno sasvim novo svetlo na brutalni masakr za kog su pripadnici anti-sirijske koalicije nastojali okriviti sirijsku vojsku.

Kada je inicijalna istraga pokazala da je to nemoguće, krivica se nastojala pripisati tzv. paramilitarnim pro-vladinim snagama.

Kako vreme odmiče postaje sve jasnije kako ni ta verzija neće još dugo opstati. Svi dosadašnji dokazi upućuju da iza krvavog i brutalnog masakra nad civilima stoje pobunjeničke snage.

Sirijska istraga je dokazala kako su ubijeni članovi porodica koje su podržavale sirijske vlasti i nisu se htele svrstati na stranu pobunjenika. Među ubijenima se nalazi i porodica jednog sirijskog poslanika u Parlamentu.

Nove informacije su takođe rezultirale time da su pojedini novinari, bar u Nemačkoj, počeli objektivnije sagledavati kontekst i događanja vezana uz sirijsku krizu.

Iskusni ratni reporter, Jurgen Todenhofer, optužio je u listu Bildpobunjenike za „namerno ubijanje civila i prezentiranje ubijenih kao žrtve vlade“.

Taktiku opisuje kao „masakr-marketing strategiju“ i navodi – „radi se o nečem najodvratnijem što sam ikada video u bilo kom oružanom sukobu“.

Alfred Hackensberger, za list Die Welt, zapisao je kako se Houla nalazila pod kontrolom pobunjenika još od decembra 2011 i kako je zbog te, ali i činjenice da se nalazi na specifičnoj lokaciji, „vrlo malo verojatno da su stotine vojnika ili Assadovih pristalica mogle ući u selo i počiniti masakr“.

Za razliku od brojnih novinara koji samo ponavljaju navode neproverenih izvora, Hackensberger je posetio Houlu i svoj izveštaj podneo na temelju vlastitih saznanja. Njegov tekst je objavljen i u listu Die Berliner Morgenpost.

Hackensberger je razgovarao s jednim svedokom, kojeg je predstavio pseudonimom „Jibril“. Njegov izvor rekao mu je, za razliku od nekih prethodnih navoda, kako u Houli nisu ubijeni šiiti i alawiti, već suniti koji su odbili stati na stranu pobunjenika.

„Mnogi ljudi u Houli znaju šta se dogodilo, ali se boje javno reći zbog straha za svoje živote“, istakao je Jibril u razgovoru s nemačkim reporterom.

Uprkos činjenica da su pojedini nemački mediji odlučili objektivnije analizirati stanje u Siriji, nemačka vlada je i dalje na strani svojih zapadnih partnera.

Štaviše, list FAZ prenosi kako su predstavnici nemačkog ministarstva inostranih poslova u direktnom kontaktu s predstavnicima pobunjenika i zajedno razmatraju „konkretne planove za političku tranziciju nakon pada Assada“.

Advance

Share this post: