KAPITULACIJA PRAVOSUĐA: FBI OSUDIO VLASNIKA FIRME NA 10 GODINA ZBOG LEGALNE PROIZVODNJE MEDICINSKE MARIHUANE

Sudite mu pošteno, pa da ga streljamo! Aron Sandaski, vlasnik preduzeća koje legalno proizvodi medicinski kanabis u Kaliforniji, osuđen je na deset godina zatvora od strane federalne vlade zbog ‘urote za proizvodnjom i distribucijom marihuane’.

SAD-om i dalje vlada ‘federalni fašizam’, uprkos odluci Kalifornije o legalizaciji kanabisa i ranijim priznanjima medicinskoj formi biljke.

Legalnost u saveznoj državi ne zanima Federalnu Vladu

Iako je nesrećni Sandaski godinama imao legalnu firmu za uzgoj i prodaju medicinski sertifikovanog kanabisa, takve stvari ne zanimaju FBI, kao niti zakoni u pojedinim saveznim državama. Njegova odbrana je u potpunosti temeljita i zakonita, te u skladu sa zakonima u Kaliforniji, ali federalni sudija Persi Anderson nema previše razumevanja za odbacivanje optužnice.

Četiri puta suđenje je odlagano i blokirano, ali ovaj put sudija više nije dopustio isti pravni alat. Sandaski se na poslednjem ročištu poslužio izjavama predsednika Obame i glavnog tužioca Erika Holdera da bi dokazao kako je svoj posao održavao verujući u legalnost.

Sudija je odbio takve argumente, a problematično je što je na platnoj listi federalne Vlade koja zapravo i želi presudu – što ipak nije sukob interesa u američkom pravosudnom sistemu.

Nameštaljka FBI-ja, konstruisano suđenje i jednostrana porota

‘Ako to nije dogovor licem u lice s Obamom ili Holderom, takve stvari neće biti priznate kao dokaz’, izjavio je Anderson tokom presude, prenosi Reason. Konačni šok predstavila je zabrana sudije za svedočenjem FBI agenta koji je Sandaskom potvrdio legalnost njegove kompanije. Nakon toga je nesrećni uzgajivač pred uplakanom verenicom digao ruke u vazduh i rekao ‘Igra je gotova’, a sudija nastavio parnicu.

Neverovatni obrti su se događali i kasnije kada se partner i suosnivač kompanije Džon Nakols pokazao kao federalni agent i doušnik koji je namerno navodio Sandaskog u počinjenje dela koja su se kasnije okarakterisala kao federalni zločini. U konačnom obraćanju poroti, federalni agenti su ciljali na to da u ovakvim slučajevima ne treba gledati lične osećaje, politička verovanja, pomoć pacijentima, zakone pojedinih saveznih država niti moral – već samo federalne zakone.

Zakoni iznad morala, ali i iznad zdrave pameti

Gotovo neverovatno zvuči odgovor federalnog tužioca kada je član porote izjavio da je možda sam zakon sporan:

Ne treba raspravljati o zakonima, nego ih sprovoditi – bitna je odlučnost, a ne moralno razmišljanje.

Neverovatno je i da je Sandaski optužen za zaveru iako je FBI priznao sopstvenu zaveru da bi ga smestio iza rešetaka. Pitanja za vlasnika fabrike medicinskog kanabisa poput ‘jeste li ikada posedovali marihuanu‘ zaista zvuče kao tragikomedija.

Sandaski je na kraju dobio deset godina zatvora, te je sudija slavodobitno zaključio da može biti srećan jer mu je pretila doživotna kazna zatvora.

Zakon i pravo su zadovoljeni, ali još jednom ostaje pitanje šta je sa pravdom? Jurisdikcija federalne vlasti onemogućava bilo kakvo autonomno odlučivanje u SAD-u, legalizacija kanabisa u saveznim državama je samo mrtvo slovo na papiru, a jednoumlje sve više preovladava političkim svetom.

Zavera vlasti protiv pojedinaca potvrdila se očito u najgorem obliku.

 

Vestinet, Dnevno

Share this post: