Komandos koji je ubio Bin Ladena: Bio je nenaoružan i već na samrti kad smo mu upali u sobu!

Smatra se da je Matt Bissonnette komandos u sredini, zamagljenog lica

Vojsku je posebno naljutio i činjenicom da niti Pentagon, niti CIA, niti Bela kuća nisu imali pojma da piše knjigu.

Jedan od komandosa američke elitne jedinice SEAL Team Sik koja je u maju 2011. ubila Osamu bin Ladena pod pseudonimom je napisao knjigu u kojoj tvrdi da je vođa al – Kaide bio nenaoružan i već na samrti kad su specijalci upali u njegovo skrovište. Time pobija službenu verziju događaja, a vojsku je posebno naljutio i činjenicom što svoju knjigu nije predao na cenzuru i što niti Pentagon, niti CIA, niti Bela kuća nisu imali pojma da je piše.

Iako knjigu potpisuje kao Mark Oven, čim je najavljeno njeno objavljivanje procurio je podatak da je autorovo pravo ime Matt Bissonnette (36), uprkos molbi izdavača medijima da ime zadrže u tajnosti. Bissonnette se tako, zajedno s fotografijom, već našao na veb stranicama al – Ka’idinih organizacija i njihovoj listi za odstrel, na kojima je opisan kao ‘pas koji je ubio mučenika šeika Osamu bin Ladena’.

Iako je Bissonnette otišao u penziju odmah nakon misije s bin Ladenom, i na njega kao penzionisanog pripadnika vojnih snaga se odnosi zabrana otkrivanja tajnih informacija i bilo kojih drugih koje bi druge vojnike ili operacije mogli dovesti u opasnost, od čega sad strahuje establišment. Ako ništa drugo, tvrde, imao je barem moralnu obavezu da svoju knjigu preda na cenzuru. Još uvek nije poznato niti da li Bissonnetteova knjiga sadrži vojne tajne, niti hoće li se istražni postupak protiv njega provesti na vojnom ili civilnom sudu.

Njegova knjiga ‘Nimalo lak dan: Svedočanstvo iz prve ruke o misiji koja je ubila Osamu bin Ladena’ trebala bi se naći u američkim knjižarama za svega nedelju dana. Izvori kojima je već dostupna kažu da misiju hvatanja bin Ladena predstavlja u drastično drugačijem svetlu od priče poznate javnosti.

Iako su mediji u to vreme izvestili da je bin Laden bio naoružan i da nije pokazivao nikakve namere da će bez borbe pristati na hapšenje, ‘Oven’ je napisao da su u njegovoj sobi našli dve puške, ali da niti u jednoj nije bilo metaka. Kad su ga našli na podu, kaže, on i još jedan komandos ispalili su nekoliko šaržera metaka njemu u grudi, sve dok se nije prestao da mrda.

Pre toga se povukao u svoju spavaću sobu, kuda su ga sledili, no nije bilo moguće reći jesu li ga u poteri uspeli da pogode. Kad su upali unutra, bin Laden je već ležao na podu i udisao svoje poslednje udisaje.

– Uopšte nije pripremio nikakvu odbranu. Nije imao nikakve namere da se bori. Od svojih sledbenika je decenijama tražio da nose bombaške prsluke i da se avionima zaleću u zgrade, ali on sam nije niti podigao pušku.

Što je neko više u lancu ishrane, to je veća kukavica, napisao je ‘Oven’.

Knjiga je prvobitno trebala izaći na godišnjicu napada 11. septembra, ali će izaći nekoliko dana ranije.

Bissonnetteova autobiografija mogla bi se naći i na velikim ekranima, s obzirom da su Stiven Spilberg i još neki reditelji već stupili u kontakt sa autorom.

Jutarnji, Vestinet

Share this post: