Kuga doprinela slomu Rimskog carstva

stari-rim-rimljani04Jedan od činilaca koji su doprineli slomu Rimskog carstva bila je kuga, pokazala su istraživanja.

Naučnici su analizirali DNK sa zuba 19 skeleta iz šestog veka, koji su pronađeni na srednjevekovnom groblju u Bavarskoj. Utvrdili su da su Rimljani bolovali od iste bakterije koja je u Evropi izazvala pandemiju zvanu Crna smrt.

Bakterija pod nazivom „yersinia pestis“ u srednjem veku je „pokosila“ trećinu tadašnje evropske populacije, a sada je utvrđeno da su i Rimljani bili zaraženi kugom koju ona izaziva.

Između šestog i osmog veka u Rimskom carstvu je vladala tzv. Justinijanova kuga (nazvana po poslednjem rimskom caru Justinijanu Prvom), od koje je umrlo više od sto miliona ljudi.

Ispitani skeleti predstavljaju ostatke upravo onih ljudi koji su patili od Justinijanove kuge, a naučnici su analizom DNK utvrdili prisustvo „yersinia pestis“ bakterije, prenosi „Hafington post“.

To znači da je ista bakterija odgovorna za oba talasa kuge, ali i za Modernu kugu, koja je sredinom 19. veka počela da se širi iz Kine na ostatak sveta.

– Zahvaljujući modernim metodama, nakon 1.500 godina, i dalje je moguće otkriti prisustvo bakterija koje se povezuju sa kugom – izjavio je Holger Šolc, molekularni mikrobiolog koji je učestvovao u istraživanju.

Naučnici se nadaju da će uspeti da rekonstruišu genom pomenute bakterije, kako bi naučili više o bolesti od koje i dan danas oboleva na hiljade ljudi.

Blic

Share this post: