Možemo li i dalje verovati naučnim istraživanjima o efikasnosti lekova?

To su pitanja kojima se u sveobuhvatnoj reportaži na pet stranica bavi novinar Vašington Posta Piter Huriski. Kao primer uzima se istraživanje iz 2006. godine, objavljeno u „New England Journal of Medicine„. Zaključak tog istraživanja je da se simptomi dijabetesa najbolje leče Avandijom, u tom trenutku novim lekom kompanije ‘GlaxoSmithKline‘.

Ne treba posebno napominjati da su šefovi ‘GlaxoSmithKline’ -a bili izrazito zadovoljni rezultatima istraživanja, te ih je kompanija često citirala u izjavama za javnost. Ali, jesu li ovi rezultati zaista tačni, ili su jednostavno kupljeni?

Lek dobio zeleno svetlo pa uzrokovao 83.000 srčanih udara

Naime, kako otkriva Post, ‘GlaxoSmithKline‘ je finansirao istraživanje, a svaki od 11 naučnika koji su u njemu učestvovali takođe su dobili pozamašne honorare od kompanije. Štaviše, njih četvoro su zaposleni u toj firmi i poseduju njene deonice. Ostalih sedam su članovi akademske zajednice koji su od GlaxoSmithKline-a primili stipendije ili honorare za konsultantske usluge.

Za kraj, ključan podatak: Avandia je u međuvremenu nestala s američkog tržišta lekova. Otkriveno je da ovaj lek, iako zaista uspešno leči simptome dijabetesa, istovremeno znatno povećava rizik od srčanog udara! Američka agencija FDA procenjuje da je Avandia direktno uzrokovala 83.000 srčanih udara, među kojima je bilo i smrtnih slučajeva.

Gotovo sva istraživanja finansira farmaceutska industrija

Naravno, ovo nije izolovan slučaj. New England Journal of Medicine (NEJM), jedan od najprestižnijih stručnih zdravstvenih časopisa u svetu, redovno objavljuje radove autora koji su na ovaj ili onaj način povezani sa farmaceutskim kompanijama. Isti je slučaj i sa drugim stručnim publikacijama.

U poslednjih godinu dana, javlja Post, NEJM je objavio 73 članka o novim i eksperimentalnim lekovima. Čak 60 tih istraživanja finansirale su farmaceutske kompanije, a u izradi 50 radova učestvovali su zaposleni farmaceutskih kompanija.

Farmaceutske kompanije u SAD-u prošle godine potrošile 39 milijardi dolara

Farmaceutske kompanije su u SAD-u na istraživanja prošle godine potrošile 39 milijardi dolara. Taj novac ulaže se u potragu za novim lekovima. Ali svrha istraživanja koje finansiraju farmaceutske kompanije nikako nije isključivo u interesu javnog zdravlja, piše Post. Iznad svega je trka za profitom, zbog kojeg su naučnici koji vrše istraživanja nad novim lekovima često pod pritiskom.

„Nažalost, čitava dokazna baza postala je iskrivljena“, tvrdi Džozef Ros, profesor medicine na univerzitetu Jejl. Ros ističe kako naučnici često greše i nisu sva istraživanja nužno kupljena. Ali, ukazuje na vrlo zanimljivu činjenicu: izgledi da će zaključak istraživanja biti povoljan po farmaceutsku industriju su 3,6 puta veći u radovima koje ista ta industrija finansira.

Index

Share this post: