Najsavršeniji virus svih vremena napravljen da špijunira Iran

Eskalaciju sajber-napada na nuklearna postrojenja Teherana Barak Obama je naredio već u prvom mesecu svog mandata.

„Staksnet”, ime koje su usavršenom kompjuterskom virusu naknadno dali eksperti za informatičku bezbednost, oružje je koje su SAD i Izrael napravili da bi sabotirali nuklearna postrojenja Irana, ali je u leto 2010, zbog programerske greške, izašlo iz iranskog kompleksa za obogaćivanje uranijuma „Natanc”, čime je njegovo postojanje otkriveno ostatku sveta.

Ovo iznosi jučerašnji „Njujork tajms”, a otkriće potpisuje njegov novinar Dejvid Senger, koji je o tome napisao knjigu pod naslovom „Udari i sakrij: Obamini tajni ratovi i iznenađujuća upotreba američke moći” koja je u knjižarama od utorka.

Na vanrednom sastanku koji je u „Situacionoj sobi” Bele kuće sazvan povodom „bekstva” ovog „crva”, koji se smatra jednim od najkompleksnijih programa ove vrste, postavljeno je pitanje da li od ove sabotaže odustati, jer nije bilo jasno da li su Iranci bili u stanju da ga blokiraju.

Nedoumice je presekao Obama. U sledećih nekoliko nedelja „Natanc” je pogođen poboljšanom verzijom „staksneta”, a potom još savršenijom. Učinak je bio da je iz pogona izbačeno blizu 1.000 od ukupno 5.000 centrifuga koje su u tom momentu obogaćivale uranijum.

Senger je knjigu napisao na osnovu razgovora koje je tokom godinu i po dana vodio sa sadašnjim i bivšim američkim, evropskim i izraelskim funkcionerima koji su učestvovali u realizaciji ovog programa, kao i sa jednim brojem spoljnih eksperata. Njihova imena su i dalje prvorazredna državna tajna.

Prema procenama iz Obaminog kruga, „staksnet” je iranski nuklearni program usporio za bar 18 meseci, a možda i dve godine, mada ima i onih koji smatraju da su se Iranci od ove diverzije oporavili znatno brže.

Ovo je u svakom slučaju prvi put da se izričito potvrđuje ono što je dosad bila samo pretpostavka: da je „staksnet” oružje države u sajber-ratovanju, u kojem, sudeći po mnogim indikatorima, danas ratuje svako sa svakim, bez „običaja i pravila” koja regulišu konvencionalne sukobe među državama.

Politika

Share this post: