Najteži ubilački pohodi u poslednjih 15 godina

 

12. marta 1996. – BRITANIJA – Napadač Thomas Hamilton (43) upao je u osnovnu školu u škotskom gradiću Dunblaneu i ubio 16 dece i njihovu učiteljicu, a zatim i sebe.

28. aprila 1996. – AUSTRALIJA – Martin Bryant počinio je najteže masovno ubistvo u modernoj Australiji: na turističkoj lokaciji Port Arthuru u Tasmaniji ubio je 35 ljudi.

april 1999. – SAD – Dvojica dobro naoružanih tinejdžera ubila su 13 učenika i profesora iz denverske srednje škole Columbine, a zatim i sebe.

juli 1999. – SAD – Naoružan napadač ubio je devetero u dva ureda u Atlanti. Pre toga ubio je svoju ženu i dvoje dece, a pet sati posle ubilačkog pohoda ubio je i sebe.

jun 2001. – NEPAL  Osmoro članova nepalske kraljevske porodice ubio je u dvorskom masakru princ Dipendra koji je posle digao ruku i na sebe i umro za koji dan. Broj mrtvih popeo se na 10 jer je posle umro i njegov najmlađi brat.

26. aprila 2002. – NEMAČKA – U Erfurtu u istočnoj Nemačkoj 19-godišnji Robert Steinhauser prvo je odbio pisati test iz matematike, a onda je otvorio vatru i ubio 12 nastavnika, dvoje učenika i jednoga policajca. Zatim je i sebe ubio u gutenbergovoj gimnaziji.

Oktobar 2002. – SAD – John Muhammad Lee Malvo snajperskim su hicima ubili 10 osoba u Washingotnu..

16. aprila 2007. – SAD – Virginia Tech, fakultet u Blacksburgu u saveznoj državi Virginiji postao je poprište najgoreg masakra u američkoj istoriji.Naoružan muškarac ubio je 32 osobe pa sebe.

7. novembra 2007. – FINSKA – U srednjoj školi Jokela kraj Helsinkija Pekka-Eric Auvinen ubio je šestoro kolega učenika, školsku medicinsku sestru, direktora i sebe.

23. septembra 2008- FINSKA – Učenik Matti Saari otvorio je vatru u stručnoj školi u Kauhajokiju na severozapadu Finske, ubio je devetoro učenika, jednog radnika škole i sebe.

11. marta 2009. – NEMAČKA – Odeven u maskirnu uniformu 17-godišnji je napadač ubio devetoro učenika, i troje nastavnika škole kraj Stuttgarta. U obližnoj je ambulanti ubio još jednu osobu, a on je poginuo u okršaju s policijom. Ukupno je bilo 16 mrtvih jer je ubio i dvoje prolaznika, a i dvojica su policajaca teško povređena.

2. juna 2010 – VELIKA BRITANIJA – Naoružani Derrick Bird pucao je na ljude u gradićima širom Cumbrije. Ubio je dvanaestoro, a jedanaestoro ranio. I on se ubio.

9. aprila 2011. – HOLANDIJA – Tristan van der Vlis zapucao je po trgovačkom centru Ridderhofu u Alphen aan den Rijnu, južno od Amsterdama. Pre nego što je digao ruku na sebe ubio je šest osoba.‚

22. jula 2011. – NORVEŠKA – Policija je uhapsila naoružanog napadača koji je ubio 69 ljudi u letnjem kampu vladajuće stranke u Norveškoj, na malenom otoku Utoyi. Anders Behring Breivik optužen je za ta ubistva kao i za prethodni bombaški napad u kom je u Oslu poginulo osam ljudi. Suđenje je završeno prošlog meseca, a Breivik je tvrdio da je pokolj bio nužan za obranu zemlje. Rodbina žrtava na to je izašla iz sudnice.

13. decembra 2011 – BELGIJA – Napadač Nordine Armani ubio je tri osobe, među njima i 17-mesečno dete, na središnjem trgu grada Liegea. Zatim je ustrelio i sebe. Sutradan su istražitelji u nekom skladištu otkrili i telo jedne žene pa se broj mrtvih popeo na pet.

20. jula 2012. – SAD – Maskirani napadač ubio je prema najnovijim podacima 12 ljudi, a ranio 38, na premijeri novoga nastavka filma o Batmanu u Denveru

hina

Share this post: