Naučnici uspeli da kontrolišu snove pacova: Šta mislite, ko je sledeći?!

Istraživači sa Instituta za tehnologiju iz Masačusetsa (MIT) su uspešno manipulisali sadržajem snova pacova primenom zvučnog šlagvorta koji je bio povezan sa događajima od prethodnog dana, tačnije trkom kroz lavirint (što drugo). Ovo otkriće unapređuje naše razumevanje o tome kako se pamćenje učvršćuje tokom spavanja, ali to takođe sadrži potencijal za verovatnim „inženjeringom snova“.

Radeći na MIT-ovom Picower institutu za učenje i memoriju, naučnik Mat Vilson je uspeo da ostvari taj podvig istražujući način na koji hipokampus mozga kodira lično proživljene događaje u memoriju.

Naučnici su upoznati s time da je hipokampus zaposlen ponovnim proživljavanjem mnogih dnevnih događaja dok spavamo – procesom koji je ključan za konsolidaciju memorije. Ali ono što nisu znali jeste da li se na ta „ponovna proživljavanja“ može uticati spoljnim signalima.

Kako bi videli da li je to moguće, Vilson i njegov tim su istrenirali grupu pacova da trče kroz lavirint koristeći dva različita audio signala.

Pacovi su brzo naučili da su tonovi korisni; jedan je zvuk ukazivao da mogu pronaći hranu ako krenu levo, dok je drugi nagoveštavao da ih nagrada očekuje ako skrenu desno. I dok su pacovi to činili, naučnici su beležili njihovu nervnu aktivnost.

Kasnije, dok su pacovi spavali, istraživači su ponovo snimili nervnu aktivnost njihovih mozgova. Koristeći korelativnu analizu, Vilson je potvrdio da su pacovi sanjali svoje lavirinte koje su istraživali prethodnog dana.

Kada su istraživači pustili audio signale korišćene u eksperimentu, primetili su vrlo zanimljivu stvar: pacovi bi sanjali o delu lavirinta koji je pre bio povezan sa audio signalom. Eksperiment je pokazao da sadržaj sna može biti pristrasan ponovnim aktiviranjem određenih sećanja dok spavaju.

Gledajući u budućnost, istraživači veruju da ovaj jednostavan primer inženjeringa snova može otvoriti mogućnost veće kontrole obrade memorije tokom spavanja, pa čak i da bi određena sećanja mogla biti obogaćena, blokirana ili modifikovana. Vilson takođe cilja na razvoj novih pristupa učenju i bihevioralnim terapijama putem sličnih vrsta kognitivne manipulacije.

Da li Vi imate ideju za šta će ovo da koriste?

Vestinet.rs, io9.com

Share this post: