Nauka priznala planetu lutalicu veličine Neptuna – Otkriven Nibiru?

Na ivici našeg Sunčevog sistema mogla bi postojati do sada neotkrivena velika planeta, objavio je prošle nedelje na konferenciji u SAD-u brazilski astronom.

Prema proračunima naučnika, nepoznati svet kruži toliko daleko da ga teleskopi ne mogu videti. Ali, njegova gravitacija utiče na orbite objekata u tzv. Kuiperovom pojasu koji se proteže daleko iza orbite Neptuna, a u kojem kruže malena ledena tela, među kojima i neke patuljaste planete.

Jedan od najvećih svetova Kuiperovog pojasa je patuljasta planeta Pluton prečnika 2300 km. Svake godine u njemu se otkriju nova tela među kojima je do sada zabeleženo desetak sa prečnikom većim od stotinu kilometara.

Rodni Gomes, astronom iz Brazilske nacionalne opservatorije u Rio de Žaneiru, prošle je nedelje na konferenciji Američkog astronomskog društva u Timberline Lodgeu u Oregonu objasnio da njegovi novi proračuni pokazuju kako se nekoliko tela Kuiperovog pojasa, među kojima i daleka Sedna, kreće po neobičnim putanjama koje ne odgovaraju postojećim modelima.

Prema Gomesu, ovakve anomalije imaju nekoliko mogućih objašnjenja, međutim, najjednostavnije je da u udaljenim mračnim područjima  Sunčevog sistema postoji neko veće telo koje svojom gravitacijom utiče na objekte u Kuiperovom pojasu.

U svojoj studiji Gomes je analizirao orbite 92 poznata objekta pojasa i rezultate uporedio sa računarskim modelima koji predviđaju kako bi izgledao njihov raspored sa i bez dodatnog planeta. Ako udaljeni svet ne postoji, modeli ne mogu objasniti zašto su orbite šest tela u Kuiperovom pojasu tako jako izdužene. Koliko bi velika misteriozna planeta mogla biti, još uvek nije jasno, ali postoji više mogućnosti.

Prema Gomesovim kalkulacijama, jedno rešenje enigme mogla bi biti planeta veličine Neptuna, odnosno četiri puta veći od Zemlje, koji kruži na 225 milijardi km od Sunca (oko 1.500 puta dalje od Zemlje).

Prema drugom, to bi moglo biti telo veličine Marsa (oko pola veličine Zemlje) koje se kreće po vrlo izduženoj orbiti, pa povremeno dođe na ‘samo’ osam milijardi kilometara od Sunca.

Gomes smatra da bi nepoznati svet mogao biti planeta lutalica koja je davno izbačena iz sistema svoje matične zvezde da bi ga konačno zarobila gravitacija Sunca. Takođe, postoji mogućnost da je nastao negde bliže Suncu, ali je kasnije gravitacionim uticajima drugih planeta izbačen na periferiju našeg sistema.

Ako planeta postoji, njeno će otkrivanje biti veliki izazov. Pre svega njen sjaj je verovatno previše slab da bi se direktno video teleskopima. Osim toga, teško je predvideti gde bi se mogao nalaziti, pa naučnici ne znaju ni kuda bi usmerili svoje teleskope.

Gomesove kolege smatraju da su novi proračuni vrlo intrigantni, međutim, smatraju da je do konačnog zaključka da planeta postoji još dug put.

Share this post: