NOVA NASELJIVA PLANETA, KAO ZEMLJA, VIDLJIVA GOLIM OKOM

Naučnici su otkrili „naseljivu“ planetu koja orbitira oko „svog“ sunca i koja je vidljiva golim okom sa Zemlje.

Ova „naseljiva“ planeta udaljena je od nas 12 svetlosnih godina i od Zemlje je veća dva do šest puta. Naučnici misle da ova planeta kruži oko Tau Cetija, zvezde identične našem Suncu,

Planeta je samo jedna od 5 koje orbitiraju oko Tau Cetija i nalazi se unutar „naseljive zone“ zvezde a procenjuje se da je njena masa pet puta veća od Zemljine.

„Naseljiva zona“ predstavlja orbitalni prostor koji nije ni previše hladan ni previše topao – što potencijalno dozvoljava postojanje tečnosti na površini a samim tim i života.

Većina do sada otkrivenih planeta je imala izuzetno velike mase a Tau Ceti planetarna porodica nalazi se među solarnim sistemima sa najmanjom masom do sada detektovanom.

„Tau Ceti je jedan od naših najbližih kosmičkih suseda i toliko je svetao da ćemo u bliskoj budućnosti biti u stanju da izučavamo atmosfere ovih planeta“, izjavio je dr Džejms Dženkins sa Univerziteta Hertfordšir.

Naučnici su do sada otkrili preko 800 planeta koje orbitiraju oko zvezda koje nisu naše Sunce od 1990.

„Ovo otkriće slaže se sa našim mišljenjem da praktično svaka zvezda ima planete, i da galaksija mora da sadrži brojne planete koje su slične Zemlji. One se nalaze svuda, a neke su nam i najbliži susedi“, smatra profesor Stiv Vot sa Univerziteta u Kaliforniji i jedan od naučnika tima koji je otkrio novu planetu.

Detalji ovog otkrića objavljeni su u časopisu „Astronomija i astrofizika“.

 

Share this post: