Otkriven mikrokontinent u Indijskom okeanu

mauricius plazaGrupa geologa iz Norveške, Južne Afrike, Velike Britanije i Nemačke objavila je danas da su otkriveni tragovi postajanja mikrokontinenta skrivenog ispod ostrva Mauricijus u Indijskom okeanu.

Ploča, nazvana Mauricija, verovatno je oformljena pre oko 61 do 83 miliona godina, nakon razdvajanja Madagaskara od Indije, ali se vremenom raspala i prekrili su je gusti slojevi lave.

Naučnici su ispitivali peščanu plažu na Mauricijusu, koja je sadržala drevne cirkone, starosti između 660 miliona i dve milijarde godina, preneo je “Global post”.

Komadići tog minerala bili su zakopani u pesku formiranom “nedavno” – u geološkom smislu – od vulkanske stene stare devet miliona godina.

„Cirkoni ukazuju na postojanje fragmenata drevnog mikrokontinenta ispod Mauricijusa, čiji su komadići izbili na površinu zahvaljujući nedavnoj vulkanskoj aktivnosti”, navedeno je u studiji objavljenoj u žurnalu “Priroda geonauke”.

Naučnici smatraju da je Indijski okean možda prekriven skrivenim komadima tla, koji su se raspali kada se drevni superkontinent Pangea raspao i formirao današnje kontinente.

Pangea je počela da se cepa pre oko 200 miliona godina, stvarajući Gondvanu na jugu i Lauraziju na severu. Gondvana se potom, pre oko 80 i 130 miliona godina, rascepila na Madagaskar, Australiju, Antarktik i Indiju.

Novo istraživanje ukazuje da se Mauricija odvojila kada su se rascepili Madagaskar i Indija. Sejšeli bi mogli da budu poput Mauricije – još jedan delić kontinenta koji je, međutim, vidljiv, naveli su istraživači.

 

Blic

Share this post: