Ovo je najmoćnija žena sveta

Janet Yellen„Jelin je postala najmoćnija žena u istoriji. Preuzimanje vođstva FED-a će to zacementirati“, reči su kojima je Business Insider opisao verovatnu novu šeficu.

Ta moćna kontroverzna finansijska institucija, privatna centralna banka SAD – a, ostaće, bar prema najavi predsednika Obame, uskoro bez glavnog čoveka Bena Bernakija.

Sadašnji predsednik Uprave federalnih rezervi SAD (Fed) Ben Bernaki se, kako procenjuju analitičari u Vašingtonu, skoro sigurno neće se kandidovati za novi, treći, mandat na toj funkciji, a kao njegov najverovatniji naslednik za sada se pominje aktuelna potpredsednica američke centrobanke Dženet Jelin.

67 – godišnja profesorka ekonomije Dženet Jelin biće prva žena na čelu te institucije. U konkurenciji se pominju i Lorens Samers svojevremeni pomoćnik predsednika Bila Klintona i Baraka Obame i Timoti Gajtner bivši glavni sekretar trezora .

Jelin je prvi put radila u FED – u još 1977. i 1978. godine kao ekonomista pri Odboru guvernera, a tamo je upoznala i svog supruga Džordža Akerlofa, budućeg nobelovca .

Devedesetih je savetovala predsednika Klintona, tačnije, bila je predsednica Saveta ekonomskih savetnika, nakon što je to mesto napustio nobelovac Džozef Stiglic. Ali, najveći deo karijere provela je u FED – u , a od 2010. godine je potpredsednica uprave Federalnih rezervi.

Poznata je kao smirena i metodična osoba, koja je zastupala politiku stabilnih kamatnih stopa, povećavanja zaposlenosti i fleksibilnosti radne snage, nasuprot politici zadržavanja nivoa cena , odnosno nulte inflacije .

Jelin važi za pristalicu agresivne monetarne politike kojom je, kako se jednodušno priznaje u američkoj stručnoj javnosti, ekipa koju sada predvodi Bernanki uspela u mnogome da ublaži teške posledice izazvane globalne finansijske krize, u leto 2008. godine.

Ukoliko bi uspela da postane novi predsednik Fed-a Jelin bi bila prva žena na tom polozuju u stogodišnjoj istoriji američke centrobanke.

Ona je, inače, imala i bogatu unverzitetsku karijeru i bivši je profesor ekonomije na prestižnom kalifornijskom uverzitetu u Berkliju, a radila je pre toga i kao asistent profesora na Harvardu.

Zbog svoje angažovanosti u Fedu još od sedamdesetih godina prošlog veka eksperti je smatraju vrlo izglednim kandidatom za naslednika Bernanikija.

Business;B92

Share this post: