Presedan: BBC na sudu zbog „proročanskog“ priloga o srušenom Svetskom trgovinskom centru – VIDEO

Svetski trgovinski centar u plamenu

Sve je započelo nakon izveštaja BBC-a o ‘srušenom’ tornju broj sedam čak dvadeset minuta pre nego je što je u navedenoj zgradi uopšte počeo požar, a daleko ranije od njenog urušavanja. Brojne teorije zavere godinama kruže oko ovog događaja, a britanska javna televizija nije plasirala argumentovan razlog zašto se dogodio ovakav propust i je li reč uopšte o greški ili ranijem saznanju.

Nakon velikog pedofilskog skandala koji duboko potresa celu državu, BBC je optužen za manipulaciju dnevnim vestima s konkretnim ciljanjem na 11/9, prenose mediji. Sudnica u pitoresknom engleskom gradiću Horšamu tako bi mogla postati istorijska lokacija kada se priča o teorijama vezanim uz najveći napad na američkom tlu.

Osnovane sumnje u rad BBC-a tokom 11/9

Iako je suđenje u toku, BBC ne izveštava niti šalje povratne informacije vezane uz slučaj. Brojne aktivističke organizacije i internet stranice vezane uz 11/9 navode ovu parnicu kao pravi presedan koji bi mogao izmeniti svako buduće tretiranje ‘teoretičara zavere‘. Naime, britanska javna televizija pozvana je na sud zbog ‘netačnog i nonšalantnog izveštavanja događaja i dokaza vezanih uz 11/9’.

Dva dokumentarna filma ‘zavereničke’ tematike pod nazivom ‘9/11: Conspiracy Road Trip‘ i ‘The Conspiracy Files: 9/11 Ten years On‘ pokazala su određene dokumente i izveštaje zbog kojih je BBC putem građanske tužbe završio na sudu. Reč je o pomanjkanju bitnih činjenica i delovanja po zakonu koji ih prisiljava na objektivno informisanje britanske javnosti.

Medijska blokada suđenja

BBC je tako, među ostalim, optužen za ‘netačnost i delimičnost objava i informisanja’, a tužbu je naučnim studijama i logistikom podržalo udruženje ‘US-based educational charity Architects & Engineers for 9/11 Truth‘ (Američki arhitekti i inženjeri za edukaciju oko istine u vezi 11/9). Dokazi su bazirani na zgradu VTC 7, njen slobodni pad i prevremene izveštaje BBC-a o njenom uništenju bez ikakvih saznanja o situaciji na terenu.

Teoretičari zavere već godinama tu spornu reportažu navode kao jedan od glavnih dokaza da je BBC, poput brojnih drugih medija, unapred znao šta će se dogoditi. Zanimljivo, ni jedan bitniji medij u Britaniji ne izveštava o suđenju, kao niti o današnjoj parnici – sve je prepušteno svetskim medijima i ‘alternativnim’ internet portalima.

‘BBC dezinformiše i diskredituje’

Druga bitna stavka tužbe je ‘rat protiv terorizma‘ za koji su tužioci smatrali kako je fabrikacija, poput čitavog niza fotografija i izveštaja. Takođe, sve organizacije koje stoje iza procesa odlučile su do daljnjeg ne plaćati RTV taksu s opaskom na nove anti-terorističke zakone (protivzakonito je sticati sredstva ukoliko postoji osnovana sumnja da bi sredstva mogla biti korišćena u terorističke svrhe, UK TA 2000, AR3, Sec15).

Udruženja smatraju kako je BBC namerno dezinformisao i diskreditovao sve koji su odbijali da veruju u ‘paušalan službeni izveštaj’, te su spremni izneti naučne dokaze da su prvi izveštaji s mesta događaja bili lažirani, a to smatraju terorizmom. Odbijanje plaćanja takse slučaj je dovelo do suda, a advokatski tim će putem ročišta nastojati dokazati ove tvrdnje.

Sporan izveštaj o Kuli broj 7

Prvobitna tužba protiv BBC-a bila je odbijena pa je pravni tim ovakvu strategiju odabrao kao najbolju za pokretanje suđenja. BBC odbija da komentariše slučaj, a nisu niti reagovali kroz sopstveni program bar saopštenjem. Smatra se kako će njihovi zastupnici nastojati da blokiraju iznošenje dokaza o lošem radu kompanije na sudu.

S obzirom na to, insistiraće da se govori isključivo o neplaćanju RTV takse.

 

 

Dnevno

Share this post: