Panika u EU: Podigni svoj novac iz banke i beži!

Samo nedelju dana je prošlo otkad se vrednost deonica španske banke Bankia srušila kao kula od karata nakon što su se u javnosti pojavili navodi, kasnije opovrgnuti, da građani u velikom broju izvlače svoje depozite i zatvaraju račune u ovoj banci.

Nakon samo nekoliko dana šteta je nepopravljiva u tolikoj meri da je španska vlada, koja je parcijalno nacionalizovala Bankia, primorana da u nju uloži 19 milijardi evra kapitala kako bi sprečila potpuni kolaps. I Bankia i čitavog finansijskog sistema Španije. Ni u Grčkoj šteta nije dosad u potpunosti materijalizovana, iako su tamošnji policajci doslovno građane upozoravali da ne dižu novac iz banaka! Ali mogućnost potpunog odliva kapitala iz banaka, odnosno panike koja će građane naterati da spasavaju šta se spasiti može još uvek je prisutna u mnogim zemljama EU-a, a to je, ujedno, i najveći strah političkih lidera EU-a i opcija za koju su najmanje pripremljeni .

Pokaži mi pare!

Kao što su uostalom pokazali i svi ostali aspekti krize u evrozoni, ni u ovom slučaju uobičajena rešenja neće biti od pomoći. Jedna od poznatih taktika je ona da se građanima naprosto pokaže novac. Veterani ove igre podsećaju kako su znali doslovno slagati goleme hrpe gotovine ispred uspaničenih klijenata kako bi im pokazali da banka ima novca. Današnji ekvivalent tome bi bilo nagovaranje centralne banke da bankama obezbedi dovoljno likvidnosti kako bi bankomati uvek „pljuckali“ novac, piše The Economist. Ali ukoliko građani imaju nameru danas se dokopati evra, jer se boje promene nominalne vrednosti novčane jedinice valute, onda je logično da taj novac žele „ispod dušeka“, a ne u nepouzdanim rukama banke.

Druga opcija je ublažavanje brige o solventnosti specifičnih institucija, tako što će se pojačati opseg garancija za depozite. To su vlade radile i u prvoj fazi krize, koja danas podseća na dečju igru. Međutim, time bi problem mogao postati još gori, pogotovo ako je nesolventnost države koren problema. Jedno od logičnih rešenja, prema mišljenju The Economista, jeste stvaranje zajedničke šeme garancija depozita, prema kojoj bi zemlje evrozone udružile resurse kako bi obezbedile kredibilitet u očima građana, odnosno uverile ih da će širom evrozone svi moći iz banke povući svoj novac u svakom trenutku. Kako bi se rešio i problem denominacije, garancije bi morale garantovati građanima da će im biti vraćena originalna vrednost depozita u evrima.

Veliki jaz između vremenskih okvira unutar kojih deluju političari i građani

Problem leži u tome što, čak i da postoji politička volja da se ovakva šema realizuje (a to je upitno), to bi trajalo dosta dugo, jer bi se prvo morao ispregovarati kompleksni sporazum. Mnogo je tu detalja s kojima bi se revnosni eurokrati morali pozabaviti. Da li bi se sistem finansirao unapred ili po potrebi? Ko je preferirani kreditor? Ko prvi ima pravo naplate? Ko će kreditorima obezbediti kontrolu nad institucijama koje će skupljati depozite i garancije? A o mučnom procesu ratifikacije ne treba ni trošiti reči.

Jasno je kako postoji veliki jaz između vremenskog okvira unutar kojeg evropski zakonodavci i političari mogu stvoriti neko rešenje i vremenskog okvira koji je građanima neophodan da odu u banku i uzmu svoj novac. The Economist procenjuje kako će do panike i masovnog povlačenja depozita doći kroz nekoliko nedelja. Jasno je kako evropske vlade u roku od nekoliko sati ne mogu ponuditi nikakve realne garancije osim prazne teze da će „sve biti u redu“. A praznim rečima političara više niko ne veruje.

Hoće li građani postati taoci sistema kojem ne veruju?

„Građani će novac povlačiti sve dok banka naprosto ne zatvori svoja vrata i zabrani dalja povlačenja ili dok centralne banke ne zadovolje potražnju štediša za gotovinom. Ova prva opcija podrazumeva utamničenje štediša unutar sistema kojem ne veruju. Druga opcija podrazumeva finansiranje bankarskog sistema kojeg su napustili vlastiti građani. Bilo kako bilo, biće jako teško vratiti se u normalu i iz jedne i iz druge pozicije „, zaključuje se u analizi The Economista.

Index

Share this post: