RUSIJA SUSPENDOVALA UVOZ MONSANTOVOG GM KUKURUZA

 

Ruske vlasti su privremeno suspendovale uvoz i prodaju Monsantovog genetski modifikovanog kukuruza posle istraživanja sprovedenih u Francuskoj koja ukazuje povezanost tog kukuruza i raka

Ruska državna agencija za nadzor potrošačkih prava, Rospotrebnadzor, je tražila mišljenje naučnika na Institutu za ishranu da preispita istraživanje.

Rospotrebnadzor je takođe kontaktirao Generalni direktorat EU za zdravlje i zaštitu potrošača da objasni EU poziciju povodom GM kukuruza.

Izveštaj o štetnosti GM kukuruza je objavio Univerzitet u Kaenu i objavljen prošle nedelje. Istraživanje dokazuje da pacovi hranjeni tokom dvogodišnjeg perioda sa genetski modifikovanim kukuruzom Monsanta,

NK603, razvijaju više tumora i drugih patoloških bolest nego uporedna grupa hranjena standardnim kukuruzom. NK603, koji se prodaje pod etiketom Roundup, je genetski modifikovan i sadrži pesticid koji ubija korov.

 

 

Kompanija Monsanto je kritikovala istraživanje, rekavši da „ne zadovoljava minimalne prihvatljive standarde za ovu vrstu naučnog istraživanja“, a podaci su nepotpuni.

Monsanto je takođe rekao da će ruska zabrana da imamalo uticaja na njeno poslovanje, kao zemlja koja uvozi male količine kukuruza iz SAD.

Osim toga, ruska vlada ne dozvoljava seljacima da sade GM useve. „Rusija je neto izvoznik žitarica, tako da stvarni uticaj privremene suspenzije da bude veomamali“, rekao je portparol u saopštenju.

U međuvremenu, Francuska je saopštila da će da podrži zabranu genetski modifikovanih useva u zemlji. U Kaliforniji, aktivisti se bore da GM proizvodi budu uklonjeni iz hrane.

Oni su takođe bore da se usvoji Predlog 37 koji zahteva da se GM proizvodi propisno obeleže.

Monsanto se protivi tim zakonima i donirao je preko 4,2 miliona dolara za lobiranje protiv njega. Preko 2.000 poljoprivrednika je potpisalo peticiju da američka vlada temeljno istraži uticaj genetski modifikovanog semena kukuruza proizvedenog uMonsantu.

 

 

VaseljenskaTV

Share this post: