RUSKI SPECIJALCI SE VRAĆAJU NA SVETSKU SCENU

Administracija predsednika SAD Baraka Obame namerava da proširi broj tajnih operacija u inostranstvu. U skorijoj perspektivi američka vojna obaveštajna služba pripremiće i uputiti na rad u inostranstvu stotine novih saradnika.

Zato verovatno ni rusko Ministarstvo odbrane nije slučajno počelo da govori o formiranju sopstvene Komande specijalnim o.peracijama

Ruski vojnici su opravdali neophodnost formiranja jedinstvenog organa uprave specijalnim odredima još 2008. godine, posle čega je započela razrada konkretnog projekta. GRU je smatrana jednom od najefikasnijih obaveštajnih službi u svetu, a njena vojna komponenta, specijalci, izaziva u najmanju ruku poštovnje svih potencijalnih protivnika.

Ipak u toku reforme ruskih oružanih snaga brigade specijalaca i GRU bile su delimično smanjene i predate pod komandu vojnih okruga. To je po mišljenju većine vojnih eksperata i samih specijalaca razorilo efikasni sistem uprave specijalnim vojnim operacijama.

Ali sada se pojavila šansa da se vrati sve na svoja mesta, a možda i da se usavrši mehanizam specijalnih operacija koji je postojao pre reforme, smatra glavni urednik lista Nacionalna odbrana Igor Korotčenko.

U intervjuu za Glas Rusije on je podvukao:

Moj stav je da je Glavna obaveštajna uprava samostalna vrednost za našu zemlju, ja sam bio protiv njenih reformi kao takvih. Naprotiv, trebalo je ojačati ovaj organ strateškog obaveštavanja.

Bila je Peta uprava, tako se zvala, koja je rukovodila diverzionom delatnošću na teritoriji zemalja protivnika u slučaju početka masovnog rata. Svaka brigada je odgovarala za pojedini region operacije.

Pristalice jedinstvene komande specijalnim odredima kažu da će formiranje takve strukture značajno poboljšati koordinaciju između grupa specijalaca raznih rodova vojske. Zbog različitog viđenja konkretne situacije u raznim štabovima borbene operacije ne donose uvek očekivani efekat, bez obzira na sivoki profesionalizam vojnika i oficira koji neposredno izvršavaju zadatak.

Jedinstveno komandovanje vojnim specijalnim oredima se praktikuje ne samo u SAD. U nemačkoj posle organiazcije vojske 2001. godien bila je formriana divizija specijalnim operacija. U njen sastav ulaze sve mobilne jedinice i odredi brzog reagovanja, uključujući borbenu grupu specijalaca KSK. Velika britanija u svim konfliktima koristi čuvenu SAS – Specijalnu Aviodesantnu Službu, formiranu još 1942. godine.

Ruski specijalci su učestvovali u mnoštvu operacija u inostranstvu i poseduju jedinstveno iskustvo. Prem aprojektu Generalštaba i GRU Komanda specijalnih operacija će imati centar specijalne namene Senjež, brigadu specijalaca, helikoptersku eskadrilu i eskadrilu aviona vojno-transportne avijacije Il-76.

Nije isključeno da će u novu strukturu ući posebni 45. padobransko-desantni puk. Ipak ovaj projekat je samo prvi korak, smatraju eksperti. Postoje i mornarički specijalci, mornarička pešadija i druge eltine jedinice ruske armije. U principu za formiranje domaže Komande specijalnih operaciaj sve je spremno, nedostaje samo potpis ministra odbrane.

 

Glas Rusije

Share this post: