SAD PLANIRA RAZMEŠTANJE NEVIDLJIVIH BOMBARDERA ŠIROM SVETA

Prisutnost SAD-a u području Azije i Pacifika će biti mnogo impresivnija do 2017-te godine. SAD očekuju da će u potpunosti okružiti Kinu, svog ekonomskog rivala broj jedan, s najmodernijim nevidljivim (stealth) ratnim avionima na svetu.

Prema nedavnim izveštajima iz vrha Pentagona, Ujak Sam će okružiti svoju najveću konkurenciju za samo pet godina. Do 2017-te godine će se na Istoku razmestiti F-22 i B-2 koji pripadaju avijaciji te F-35 koji pripadaju marincima.

Vest o dugoročnom planu dolazi iz izveštaja novinara, David Ajka ove nedelje, koji kaže da nekoliko intervjua sa zvaničnicima iz Biroa za odbranu sugeriše da „strateški pivot“ plan Obamine administracije u Aziji, najavljen ranije ove godine, još nije odbačen.

U junu je Pentagon otkrio planove restrukturiranja vojske SAD-a da bi 60% njenih ratnih brodova bilo u području Azije i Pacifika do 2020-te godine.

Tada je Ministar odbrane Leon Paneta rekao da cilj odluke nije da se plaši Kina nego da se radi o razumnom odgovoru da bi se osiguralo da resursi SAD-a budu raspodeljeni gde bi mogli biti najpotrebniji.

„Neki smatraju da je povećana prisutnost SAD-a u Aziji i Pacifiku izazov Kini. U potpunosti to odbijam,“ rekao je Paneta tokom leta.

U novembru je minister rekao o Aziji: „Nastavićemo investirati u regionu“, ali „će trebati puno posla i fokusa.“ Sada, nekoliko nedelja kasnije, prelazi se sa reči na dela.

Govoreći o bombarderima B-2 prošlog meseca, komandant Stefen Vilson je rekao za Air Force Magazine da će se grupe aviona „razmeštati prema lokacijama delovanja širom sveta u malom broju, po nekoliko nedelja“, a te operacije „počinju sa skorim rasporedom na Pacifiku“ , rano u 2013-oj godini.

Vest je poprimila potpuno drugačiji kontekst nakon prošlonedeljnog govora Panete u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu. Tada je najavio „novo raspoređivanje aviona F-22 u Japanu“ i potvrdio da Pentagon „stvara osnovu“ da avioni F-35 budu u Japanu do 2017-te godine.

„Moramo održati globalno vođstvo i prisutnost gradeći inovativna partnerstva i partnerske kapacitete širom sveta i koristeći ova inovativna razmeštanja s rotacijama kao način da se rade vežbe i obuka s drugim državama, razvijajući njihove sposobnosti da bi mogli ojačati sopstvenu bezbednost“, rekao je Paneta.

Ajk kaže: „Kada se završi razmeštanje 2017-te godine, avioni F-22 i B-2 avijacije te F-35 mornarice bi mogli biti unutar udarnog dometa američkog najvećeg ekonomskog rivala.“

„Peking sada testira sopstvene lovce koji mogu izbeći radar, preciznije, dva modela, i počelo je otkucavanje do obračuna s nevidljivim ratnim avionima iznad Zapadnog Pacifika,“ rekao je.

Kada je Pentagon prvi put raspravljao o svom „strateškom pivotu“ ranije ove godine, senator Džo Liberman, (I-Konektikat) je porekao glasine o eventualnom sukobu i rekao: „Kina i SAD su toliko povezani ekonomski da drugi Hladni rat nije ni u čijem interesu pa će na kraju zdrav razum pobediti. “

Bez obzira na to, trenutni plan Obamine administracije će postaviti više od pola mornarice SAD-a u regionu Azije i Pacifika do kraja decenije.

„Povećano delovanje SAD-a u regionu će biti od koristi za Kinu jer to unaprijeđuje našu zajedničku bezbednost i prosperitet u budućnosti,“ tvrdi Paneta.

 

RT,Advance

Share this post: