Semir Osmanagić: Dokumentarac ‘National Geographic’-a je naručen!

Jasno je kome i zašto smeta Bosanska dolina piramida i otkrića do kojih smo došli. Nastavljamo s radom, za nas su relevantni samo stručni argumenti. Ovo je prva reakcija Semira Osmanagića na tvrdnje “National Geographica” da njegova istraživanja nikuda ne vode i da je izmislio priču o bosanskim piramidama.

– Jednog dana će većina naših ljudi shvatiti kako funkcionišu elite koje u svojim rukama imaju medije, korporacije, politiku, kaže Osmanagić.

Osmanagić se mostarskom Dnevnom listu javio iz meksičkih džungli gde već danima boravi sa grupom svetskih istraživača.

– Taj dokumentarac “National Geographica” je naručen, engleski producenti su ga realizovali, a iza svega stoji činjenica da mnogima i dalje smeta što jedna neprofitna fondacija, kakva je ova naša, rukovodi otkrićem koje menja svetsku istoriju. Najviši izraz međunarodne naučne verifikacije piramida u Visokom su dve konferencije održane 2008. i 2011. godine.

Prva je zaključila da je Bosanska dolina piramida arheološki fenomen, a ne prirodni, a druga da je ovaj projekat od globalnog značaja, a postojanje piramida u Bosni traži da se menjaju knjige istorije. U radu ovih konferencija učestvovala su 82 naučnika iz 17 zemalja sveta – kaže Osmanagić.

On ističe da tvrdnje geologa Dougala Jerrama i arheologa Henrya Jeromea Chapmana s Britanskog kraljevskog instituta kako je priča o postojanju piramida čista izmišljotina, nemaju nikakvo uporište:

– Ta dvojica Engleza nemaju nikakvo iskustvo s piramidama, nisu napisali niti jedan članak o njima niti su videli piramide u životu.

– Prva stvar koju sam rekao ekipi koja je snimala dokumentarac je bilo upravo to da su njihova mišljenja irelevantna. Geometriju i orijentaciju piramide određuju relevantne institucije koje su zaključile da je Bosanska piramida Sunca imperfektna piramida s tri dobro očuvane stranice, te da su one perfektno orijentisane prema stranama sveta.

Priče Engleza da je reč o “krečnjaku koji veže kamen” samo pokazuju površnost i njihovo neznanje. Zanimljivo je da su engleski producenti u montaži dokumentarca isekli sve moje izjave u kojima se pozivam na analize uzoraka koje su radile svetske laboratorije -tvrdi Osmanagić.

Izvor: kip.ba

Share this post: