Senator SAD: Bespilotne letelice treba da lete SAD-om i UBIJAJU BEZ SUĐENJA!

„Ukoliko neko izađe iz trgovine alkoholnim pićima sa oružjem i pedeset ukradenih dolara, svejedno mi je hoće li ga ubiti policajac ili bespilotna letelica“, rekao je senator Paul koji je novim radikalnim stavom šokirao i dojučerašnje protivnike.

Senator Rand Paul, sin kandidata za predsednika Rona Paula i političar koji se proslavio nedavnim filibusterom, doslovno je preko noći promenio mišljenje te se slaže sa postavljanjem bespilotnih letelica na teritoriju SAD-a.

Bostonski napad kao okidač za promenu mišljenja

Iako je višesatnom opstrukcijom tokom imenovanja novog čelnika CIA-e Džona Brenana želeo da ukaže na uvođenje naoružanih bespilotnih letelica u vazdušni prostor SAD-a, očigledno da se Paul iz nekog razloga ekspresno predomislio.

Mišljenje je navodno promenio pod uticajem ‘terorističkog napada tokom Bostonskog maratona’, te je izjavio da ‘nikada nije bio protiv bilo kakve tehnologije koja se upotrebljava prilikom neposrednih pretnji ili aktivnog kriminalnog dela’.

Letelice trebaju ubijati pljačkaše i sitne kriminalce?

„Ukoliko neko izađe iz trgovine alkoholnim pićima sa oružjem i pedeset ukradenih dolara, svejedno mi je hoće li ga ubiti policajac ili bespilotna letelica“, dodao je Paul čime je novim radikalnim stavom šokirao i dojučerašnje protivnike.

Svi su se ogradili od njegovih izjava dodajući kako bi ‘ovakav postupak bez suda i suđenja bio poražavajući’. Niko ne zna kako je moguće da se Paul odjednom počeo zalagati za ovako ekstreman način borbe protiv kriminala kada je donedavno bio izričito protiv bespilotnih letelica.

Pakistan kao uzor

Kritičari su Paulove stavove uporedili s pakistanskom praksom gde američke bespilotne letelice ubijaju s argumentima kako su ‘obaveštajne službe dale indicije o sumnjivom ponašanju’. Na taj način najčešće stradaju deca, bez ičije odgovornosti i transparentnih podataka o broju ubijenih civila.

‘Ukoliko je u toku potraga za ubicom u komšiluku, nisam protiv bespilotnih letelica – jedino ako nadleću nad našim kadama ili dvorištima da bi nas nadzirale’, smatra Paul. Političar se na ovaj način iskompromitirao pre početka većeg angažmana u političkom svetu, smatraju kritičari.

Dopis nije ‘spasio’ stvar

‘Priznanjem da bi ubio osumnjičene za bostonski napad bespilotnim letelicama ukoliko bi za tako nešto imao priliku, Paul je izdao temeljne principe svog govora’, navodi novinar Met Vilstajn u sklopu komentara na Paulov komentar oko bostonskih napada. Kancelarija ovog političara je brzinski reagovala saopštenjem jer je medijski pritisak postao očigledan.

‘Naoružane bespilotne letelice ne smeju biti upotrebljavane u običnim kriminalnim situacijama, trebaju se razmatrati isključivo u vanrednim i smrtonosnim situacijama gde je opasnost stalna i latentna – poput obračuna s teroristima’, kaže dopis.

Kako se pod tim podrazumeva ‘ubijanje kriminalca iz trgovine alkoholom’ Paul nije pojasnio.

Dnevno

Share this post: