Šojbel: “Grčka se mora pokoriti uslovima EU, bez obzira kome dali glas”

Nemačke vlasti pojačale su svoje pretnje prema grčkim biračima neposredno pred parlamentarne izbore koji će se održati ove nedelje.

“Nema lakog puta”, rekao je nemački ministar financija Volfgang Šojbel (Hrišćansko Demokratska Unija). Socijalni rezovi i otpuštanja u javnom sektoru su mere na kojima inzistiraju EU i Berlin, tzv. “adaptacijske mjere”.

“Mere su esencijalne i o njima nema pregovora, bez obzira kako grčki birači glasali”, obznanio je Šojbel.

Svoju poruku je još i direktnije naglasio u televizijskom intervjuu ove subote: “Grčka se mora pokoriti merama EU, bez obzira za koga Grci glasali”.

Ovo svakako nije prva pretnja ove vrste koja dolazi od strane nemačkog ministra finansija. Početkom godine Šojbel je žestoko kritikovao i samu najavu da će se izbori održati. “Izbori dolaze u pogrešno vreme”, istakao je Šojbel rekavši pritom kako se prvo moraju sprovesti svi rezovi, a tek onda se može eventualno razgovarati o izborima.

Kada su izbori ipak proglašeni, Šojbel je zahtevao da sve grčke stranke potpišu deklaraciju da će se u potpunosti držati zacrtanog programa mera štednje nakon izbora. Ucenio je sve stranke rekavši kako je ovo jedini način da Grčka dobije novi kredit, u suprotnome – ističe Šojbel – čeka ih bankrot.

Sada Šojbel doslovno poručuje Grci mogu komotno glasati za koga god žele, ali kompozicija nove vlasti neće imati nikakav efekt na politiku koja se već rigorozno sprovodi u Atini i celoj zemlji.

Pred Grčku se stavljaju samo dve opcije: ili će ostati u eurozoni i Evropskoj Uniji i time prihvatiti činjenicu da će se o svim bitnim pitanjima odlučivati u Briselu i Berlinu, ili će pak napustiti euro što bi dovelo do nacionalnog bankrota sa teškim ekonomskim i socijalnim konsekvencama.  Uprkos činjenici da su nominalno dve opcije na stolu, ovo nije jezik demokratije – ovo je jezik diktature.

Šojbel je advokat koji je obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova u periodu 1989-1998, dok je u periodu 2005-2009 bio zadužen za osiguranje poštovanja nemačkog Ustava u kojem jasno stoji da sva vlast koju ima Vlada dolazi od naroda. Danas u Grčkoj, upravo taj osnovni demokratski princip se uništava pod nemačkim pritiskom.

Kao ministar unutrašnjih poslova 1990, Šojbel je igrao važnu ulogu u razmontiravanju Istočne Nemačke. U to vreme je neumorno ponavljao kako u DDR-u nije bilo slobodnih izbora jer, prema Šojbelu, “narod je mogao glasati za koga god je hteo, politika bi uvek ostajala ista”. Zar to nije upravo ono što se dešava danas Grčkoj? Zar to nije sada identična konstatacija kada Šojbel poručuje Grcima “pokoriti ćete se uslovima EU, bez obzira kome dali glas”?

Advance

Share this post: