Tajni nemački dokumenti: Evro je od početka tempirana bomba

Tajni nemački dokumenti iz vremena nastanka evra pokazuju da je ova valuta od samog početka bila tempirana bomba.

Nemačka vlada je javnosti posredovala dokumente, iz vremena nastanka evra, iz kojih se vidi nepromišljenost evropskih političara i njihove bojazni vezane za evro, koje se danas i ostvaruju, objavio je slovenački portal 24ur.com.

Dokumenti otkrivaju da je evro, koji je „rođen“ 1998. i uveden 2002. godine, zapravo od početka bio „vremenska bomba“, što su znali i političari, pre svega oni okupljeni oko Helmuta Kola, koji je u to vreme bio nemački kancelar.

 

Tada je kao najslabija karika budućeg evro saveza navođena Italija, koja je još uvek, pored Grčke, jedna od najvećih pretnji evrozoni.

Pomenuti dokumenti su nastali između 1994. i 1998. godine i otkrivaju već tada poznate slabosti evra, uz dodatak da Italija ne bi smela da bude među osnivačkim članicama nove valute, da bi u daljem toku naveli još jednu potencijalnu katastrofu u novoj novčanoj zoni – Grčku.

Savetnici Helmuta Kola su ga već tada upozoravali da su mere za konsolidaciju javnih finansija, ssto je bio uslov za ulazak u evrozonu, u slučaju Italije samo dimna zavesa i pesak u oči, jer zapravo ne rešavaju osnovne italijanske probleme.

Zato su nemački mediji sada ubeđeni da je tadašnji nemački politički vrh „izveo samoprevaru“, jer dokumenti iz februara 1997. godine otkrivaju da je tada kancelar Kol u Rimu naglasio značaj italijanskih strukturnih reformi potrebnih za postizanje mastrihtskih ciljeva, da bi dokument iz aprila 1997. već pokazao da je taj pokušaj skoro ravan nuli, da italijanski privredni rast jako zaostaje za očekivanjima i da konsolidacija javnih finansija ide loše.

Horst Keler, koji je kasnije postao nemački predsednik je, u to vreme, bio glavni nemački pregovarač za Mastrihtski ugovor, i on je upozorio Helmut Kola da Italija nije u stanju da dugoročno smanjuje deficit, kao ni da se reši dugova, što je velika opasnost za evro.

Uprkos tome je Kol više verovao Rimu i Italija je ušla u evrozonu, da bi samo tri meseca kasnije Italija priznala da je „malo falsifikovala državno knjigovodstvo“ kako bi ispunila zahtevane kriterijume i ušla u evrozonu.

Nemački list Der Špigl dodaje da je, prilikom pravljenja evra, očito politički oportunizam pobedio zdrav razum. Naime, evro koji je uveden pre 14 godina je sada u dubokoj krizi, zbog čega su mu, da bi uspeo da opstane, potrebne temeljite obnove, među kojima bi za početak u evrozoni trebalo da budu samo države koje su sposobne da se drže postavljenih pravila, navodi slovenački portal.

B92

Share this post: