Tajni plan o ujedinjenju Evrope

Ministri spoljnih poslova deset članica EU potpisali tajnu deklaraciju o političkom ujedinjenju po uzoru na američki sistem.

Ministri spoljnih poslova deset članica EU, predvođeni šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom, uputili su juče apel vladama EU, u kome ističu neophodnost hitnog prenošenja punomoći u odlučivanju o privrednim i finansijskim pitanjima sa nacionalnih nivoa u ruke institucija EU, izvestile su agencije.

Ovakav zahtev ministara je prvi iskorak u javnost „Grupe budućnost”, u skladu sa ciljevima koje su odredili 19. marta u Berlinu, piše na sajtu nedeljnika „Cajt”.

Bečki dnevnik „Prese” tvrdi u svom jučerašnjem izveštaju da je apel iz Brisela logični nastavak zalaganja „Grupe budućnost” za deklarisane ciljeve o čijem je ostvarenju postignut pismeni sporazum na tajnom sastanku, ovog maja u Beču.

„Prese” se poziva na zaključke iz dokumenta koji je potpisalo svih deset učesnika bečkog sastanka – ministri spoljnih poslova Nemačke, Italije, Španije, Portugalije, Holandije, Belgije, Danske, Austrije, Luksemburga i Poljske.

„U zajedničkom dokumentu naglašava se neophodnost ustoličenja novog demokratskog poretka EU. Po ugledu na američki dvodomni sistem, novi poredak bi podrazumevao direktni izbor šefa evropske vlade (sadašnje Evropske komisije) i prenošenje svih vitalnih punomoći u njenu nadležnost, uključujući i izbor i imenovanje evropskih ministara.”

Pisanje bečkog dnevnika odgovara činjenicama, saznaje „Politika” u centrali Narodnjačke partije. čiji je lider, vicekancelar i ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindleker jedan od potpisnika.

Izvor u centrali narodnjaka pojasnio je kako potpisnici „Grupe budućnost” definišu buduću ulogu nacionalnih vlada i parlamenata:

„Predstavnicima nacionalnih saziva i vlada bilo bi omogućena kontrola zakonodavne vlasti preko saziva Evropskog gornjeg doma. U ovom telu bi se okupila dva-tri predstavnika svake zemlje članice, a po njegovom konstituisanju, Gornji dom bi zamenio dosadašnji Evropski savet – saziv šefova država i vlada EU”.

„Grupa budućnost” deset šefova diplomatija EU je – po definiciji takozvanog dnevnog izveštaja Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu od 19. marta ove godine – neformalnog i savetodavnog karaktera.

Osnovana je tog dana u berlinskoj Vili „Brozik”, na hitno sazvanom sastanku čiji je domaćin bio Vestervele.

Orijentacija, zaključci i načela Grupe-B, definisana u pismenom dokumentu koji je obelodanio bečki „Prese”, samo su orijentacioni okvir budućih aktivnosti.

„Odluke o sledećim, dalekosežnijim koracima, trebalo bi da budu donete u julu ove godine, na sastanku u Madridu”, izvestio je juče liberalnim krugovima blizak bečki „Standard”. List tvrdi da će sastanku u Španiji prisustvovati 11 ministara – šef francuske diplomatije Loran Fabijs biće uključen u rad „Grupe budućnost”.

Politika

Share this post: