Ubistvo iz milosrđa – DA ili NE?

„Reč je o strahovima zdravih ljudi, koji uvek iznova prate diskusiju o pružanju pomoći pri umiranju. U raspravi se nikada ne govori samo o bolu i bezizlaznoj situaciji obolele osobe,“ piše Zidojče cajtung.

Nacrt kojim Ministarstvo pravde Nemačke iznova reguliše pomoć pri umiranju u krivičnom zakonu predviđa da rodbina ili druge bliske osobe mogu da pruže pomoć pri umiranju, i da to neće biti kažnjivo. Tu su uključeni i lekari ili negovatelji koji su održavali bliski kontakt sa obolelom osobom, prenosi DW.de.

Lekari su u većini ljutito reagovali na ovaj deo teksta i prošle nedelje zahtevali zabranu svakog oblika organizovane pomoći pri umiranju; odbili su i da budu saučesnici u asistiranom suicidu. Lekari nisu pomoćnici u umiranju i to ne žele ni da postanu. Oni mogu odlučujuće da doprinesu u smanjenju straha od patnje i smrti, ako barem taj strah ne mogu da eliminišu.

Ko treba da odluči?

Zidojče cajtung prenosi i izjavu Filipea Poca di Borđa čija je sudbina poslužila kao inspiracija za film “Prilično najbolji prijatelji”. On je naglasio da su mladi, sportski duh i dinamika u društvu vrlo visoko rangirani. “Zato je za mnoge ljude teško podnošljivo da smo mi tako usporeni, da tako malo reagujemo”, rekao je za “Špigel”.

“Ljudi nas se boje. Jedino što nam ostaje jeste da ih zavedemo – osmehom koji imamo i našim humorom. Kada je kontakt jednom uspostavljen, onda je put slobodan. Dodirnite nas!” On nije rekao: “Ubijte nas!”.

“Ova odluka slama srce! Svako od nas će da očajava, kada naši najbliži – otac, majka, suprug, supruga – budu molili za okončanje života koji se njima čini nepodnošljivim. Ako oni kaži: Pomozi mi! Hoću da umrem! Tu odluku moramo sami da donesemo, a ne lekar, sudija, paragraf nekog zakona. O tome mora da odluči najbliža rodbina.

Oni će zbog pitanja savesti potražiti savet od rođaka, prijatalja, pastora, ali i od lekara. Svaki lekar mora sam da odluči kako će da pomogne. Sudbina tu ne sme da igra nikakvu ulogu. Ako je volja za okončanjem života neosporiva, onda pomoć može biti dokaz jedne vrste ljubavi. Nepovratna! To je najteža odluka koju čovek mora da donese. I pratiće ga celog života”, piše Bild.

Izvor: dw.de, B92

Share this post: