Uskršnja ostrva: Arheolozi potvrdili da svi Moai imaju tela

Brojne skupine arheologa otkopavaju statue s Uskršnjih ostrva i otkrivaju da svaka, osim poznatih glava, ima i veliko, duboko ukopano telo.

887 ovih velikih statua otkopava se u velikoj akciji koju sprovodi Jo Anne Van Tilburg, a sve su počeli prenositi i mainstream mediji poput Foxa. Iako su slike celih divova već obišle svet brojni forumaši su (p)ostali skeptici jer niti jedan bitniji medij nije prenosio detalje ovog projekta što je po njima značilo da je sve još jedna zabluda. Sada će ipak morati da promene razmišljanje.

 

http://www.youtube.com/watch?v=l10cza5ZVpI&feature=player_embedded

 

„Ove poznate i fotografisane statue stoje u kamenolomu. Ukopane su do višeg torza pa je shvatljivo kako oni koji proučavaju fenomen nisu imali pojma da one zapravo imaju tela“ izjavila je Van Tilburg za FoxNews.

Srednja struja nauke i dalje tvrdi da su kipovi nastali od 1.100 do 1.800 godine i da su zbog njihove gradnje izumrli originalni kreatori. Van Tilburg ih je još od 1981. katalogizovala, a danas smatra kako ih ima oko 1.000. Jasno joj je da nije prva koja otkopava kipove, ali isto tako je svesna kako je jedina sve radila sa naučnom podrškom i analizom.

Uz sve je pronađen i alat od bazalta i opsidijana za oblikovanje statua dok još nije poznato kako su iste dopremane na svoje pozicije. Šta će sve biti otkriveno i šta se krije pod zemljom tek će vreme pokazati…

Share this post: