UZNEMIRAVAJUĆE: POTOP SE PRIBLIŽAVA 10 PUTA BRŽE

potop poplavaLed na Antarktiku topi se 10 puta brže nego što se mislilo, upozoravaju naučnici.

Led na Antarktiku topi se leti deset puta brže nego pre 600 godina, a gubitak ledene mase je najveći u poslednjih 50 godina, ističe se u novom istraživanju naučnika.

Istraživači su bušili do dubine od 364 metra na ostrvu Jamesa Roša na severu antarktičke ledene kape kako bi izmerili temperature koje su vladale pre više stotina godina.

Uzastopni slojevi u uzorcima uzetim bušenjem pokazuju da se led topio i ponovo zamrzavao.

„Ustanovili smo da su najhladniji uslovi na antarktičkom poluoostrvu i najmanja količina otopljenog leda prevladavali pre 600 godina“, rekla je Neril Abram iz „British Antarctic Survey“ u Kembridžu u Velikoj Britaniji.

U to vreme temperature su bile za nekih 1,6 Celzijevih stepeni niže od temperatura zabeleženih krajem 20. veka, a količina novog snega koji bi se svake godine topio i zatim ponovo zamrzavao bila je 0,5 posto. Danas je količina novog snega koji se svake godine topi deset puta veća, smatra Abram.

Temperature su postupno rasle u zadnjih nekoliko stotina godina, ali se topljenje ubrzalo tek polovinom 20. veka, ističe se u toj studiji objavljenoj u časopisu Nature Geoscience.

To znači da je situacija takva da čak i mali porast temperature može prouzrokovati znatno brže topljenja leda.

Jutarnji

Share this post: