Veliki brat: FBI traži potpuni nadzor nad komunikacijama!

S obzirom na napredak tehnologije FBI ne može uspešno da prisluškuje i prati Amerikance optužene za ilegalne aktivnosti koji komuniciraju putem interneta pa traže dopune zakona koji će im dati ovlašćenje za praćenje svih online komunikacija!

IZ FBI-a traže od velikih kompanija poput Facebooka, Googlea, Microsofta i Yahooa da se ne protive predlogu zakona koji bi im omogućio nadzor nad korisnicima usluga ovih kompanija.

Kako prenose u Cnetu, s obzirom na velike promene u komunikaciji poslednjih godina zbog koje ljudi sve više komuniciraju putem interneta, umesto telefona, FBI više ne može uspešno da prislušuje Amerikance optužene za ilegalne aktivnosti. Naime, zbog napretka tehnologije FBI sada ima problema sa, kako kažu u toj organizaciji, ‘zamračenjem’ zbog kojeg ne mogu efektno da prate i nadziru osobe na način kako su to mogli ranije, kada online komunikacija nije bila tako razvijena i raširena.

Kao i uvek do sada, u FBI-u upozoravaju da ta njihova nemogućnost prisluškivanja i praćenja korisnika ‘povećava opasnost za nacionalnu i javnu bezbednost’.

S obzirom na to, dosetili su se zanimljivog predloga zakona za koji kažu da je ‘najbolje rešenje’ za praćenje osumnjičenih za ilegalne aktivnosti – žele da kompanije ubace poseban kod u društvene mreže, VoIP servise i e-mail servise koji će im omogućiti prisluškivanje i praćenje korisnika tih usluga.

‘Ako napravite servis, proizvod ili aplikaciju koja će korisnicima omogućiti komunikaciju, možete ubaciti i dodatni kod’, preneli su na Cnetu reči osobe koja je upoznata s predlogom ovog zakona.

Ovime bi se nadopunio dosadašnji Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA) zakon iz 1994. godine koji se odnosi samo na telekomunikacijske, a ne web kompanije. Direktor FBI-a Robert Mueller trebao bi tokom ovog meseca da održi sastanak s vodećim ljudima velikih kompanija i njihovim advokatima i objasni im šta želi da postigne ovim zakonom.

Već je sada jasno da kompanije poput Facebooka, Googlea, Microsofta i Applea neće s veseljem prihvatiti ovaj predlog zakona jer će na taj način omogućiti FBI-u da legalno prati i nadzire korisnike njihovih usluga.

To bi značilo da će FBI imati uvid u komunikaciju korisnika putem Facebooka i e-mailova, moći će da prisluškuju razgovore putem Skypea ili Appelova FaceTimea, a ako stvarno dođe do izglasavanja ovog zakona – pogotovo ako on bude nejasno i dvosmisleno definisan poput CISPA-e i SOPA-e, ponovo možemo očekivati velike proteste korisnika i organizacija za zaštitu privatnosti.

Share this post: