VEŠTAČKA INTELIGENCIJA: Roboti će pomoći da postanemo pametniji

Futurista Rej Kerzvajl predviđa da će mašine dostići nivo ljudske inteligencije već do 2030, dok „Intelov“ šef tehnologije Džastin Ratner očekuje da će se tačka u kojoj će se ljudi i veštačka inteligencija udružiti u kreiranju nečeg većeg pojaviti već 2048.

Mašina oponaša čoveka

Majkl Nilsen smatra da je verovatnoća da će se eksplozija veštačke inteligencije desiti do 2100. od 0,2 do 70 odsto. Ovi podaci saopšteni su na tribini Centra za promociju nauke na temu veštačke inteligencije. Učesnici tribine, među kojima su bili prof. dr Milan M. Ćirković, transhumanista, dr Srđan Stanković, robotičar, i Miljana Milojević, filozof, ukazali su na određene fenomene buduće veštačke inteligencije.

U svojim izlaganjima govornici su se složili da je opštu čovekovu inteligenciju trenutno gotovo nemoguće ugraditi u robote, ali da bi to možda bilo moguće ukoliko dođe do objedinjavanja hardvera i softvera.

Na skupu je istaknuto da je veštačka inteligencija grana kompjuterskih nauka koja proučava i razvija sposobnost računara ili kompjuterski kontrolisanog robota da izvršava zadatke koje povezujemo sa inteligentnim bićima. Cela oblast utemeljena je na tvrdnji da osnovna karakteristika ljudi, inteligencija, može biti toliko precizno opisana da mašina može da je oponaša.

Zastoj u razvoju

Dr Srđan Stanković, robotičar, istakao je da je razvoj veštačke inteligencije na početku bio praćen izuzetnim optimizmom, ali je doživljavao i velike zastoje.

– Mislim da ceo proces stvaranja veštačke inteligencije treba posmatrati kao evolutivni proces. Nadam se da će ovo što radimo na njenom polju biti nekakav stimulans za nas da budemo bolji, lepši i pametniji – zaključio je Stanković.

Profesor Ćirković kaže da bi trebalo razdvojiti inteligenciju i opštu inteligenciju.

Napravio svoju kopiju

Na tribini je prikazan video-klip o savršenoj kopiji robota čiji je tvorac dizajner Hiroši Išiguro. On je, zahvaljujući naprednim softverima, uspeo da kod robota izvuče 65 različitih izraza lica. Humanoidni robot nalik ženi, Geminoid F, može da se smeje i ima zagonetan ili zbunjen izraz lica. On je napravio nekoliko robota u obliku čoveka, a jedan čak liči i na njega. Išigurov cilj je da stvoriti robota koji može da zavara ljude da se radi o pravom ljudskom biću.

Kurir

Share this post: