Virus koji ubija rak već dve godine „na ledu“ jer farmaceuti ne mogu na njemu da zarade?!

Imate milion funti viška i ne znate na šta biste ih potrošili? Alexander Masters, novinar britanskog Telegrafa, ima dobar predlog: uložite u istraživanje virusa koji ubija rak!

Surfujući po alternativnim izvorima internetske mudrosti, Masters je naleteo na informaciju u koju mu je isprva bilo teško da poveruje. Izvesni dr Magnus Essand iz Švedske pronašao je potencijalno vrlo uspešan lek za rak. No, njegovo otkriće već dve godine stoji „na ledu“.

Dr Essand sa Univerzitetske bolnice u Upsali, naime, ne može da prikupi sredstva koja su mu potrebna da bi nastavio sa istraživanjem. Njegov je virus za sada testiran samo na miševima, a rezultati su i više nego ohrabrujući. Virus je doslovno ubio ćelije raka, uz minimalne neželjene efekte za „pacijente“; u najgorem slučaju oboleli bi od prehlade.

Nema patenta, nema zarade

Da bi Essandov lek završio na tržištu, mora proći kroz tri eksperimentalne faze. Prve dve faze Essand može izvršiti sam, ukoliko prikupi potrebna sredstva. Za treću fazu potrebna mu je farmaceutska kompanija koja bi bila spremna da uloži u njegov virus.

To inače ne bi bio problem. Ali, s obzirom da je Essand, kako Masters piše u Telegrafu, nesebični Šveđanin kojeg ne zanima profit, došlo je do problema. Naime, dr Essand i njegovi saradnici počeli su u naučnim publikacijama da objavljuju detalje svog istraživanja pre nego su patentirali svoje otkriće.

Je li moguće da je lek za rak tako jeftin?

Sada ga više ni ne mogu patentirati. A bez patenta, na njemu je nemoguće zaraditi ogromne svote novca koje su velikim farmaceutskim kompanijama jedina motivacija za učešće u istraživanju poput ovoga kojeg Essand predlaže. Iz ne sasvim jasnih razloga, u Essandov rad ne želi da uloži ni švedska vlada.

Telegrafov novinar nije se mogao načuditi kada je čuo da je dr Essandu za prve dve faze testiranja potrebna relativno mizerna svota novca. Oko milion funti. Najviše 2.000.000. „To je bonus kojeg dobijaju bankari. To je manje nego što košta zlatni WC neke rok zvezde“, poredi Masters.

Donirajte milion funti i virus će biti nazvan po vama

Novinar Telegrafa, motivisan činjenicom da i njegova bliska prijateljica boluje tačno od onog tipa raka na kojem je dr Essand vršio dosadašnje testove, stoga je odlučio da prikupi milion funti. Ili barem da pokuša. Objavio je javni poziv za donacije.

Prema tekstu objavljenom u Telegrafu, novac koji će pomoći dr Essandu moguće je donirati posetom internet stranice www.uu.se/en/support/oncolitic ili preko Univerziteta u Upsali: The Oncolitic Virus Fund, Bok 256, SE-751 05 Upsala, Švedska.

Ukoliko se pojavi velikodušni donor koji je spreman uplatiti milion funti, Essandov virus biće nazvan po njemu.

Index

Share this post: