100.000 mrtvih slepih miševa palo s neba

slepi misevi

Talas vrućine koji je zahvatio Australiju izazvao je i pravu „kišu“ uginulih slepih miševa u nekoliko gradova na severoistoku zemlje.

Talas vrućine koji je zahvatio Australiju izazvao je i pravu „kišu“ uginulih slepih miševa u nekoliko gradova na severoistoku zemlje.

Prema pisanju britanskog lista „Telegraf“, oko 100.000 slepih miševa palo je i uginulo na drveću i zemlji, šireći nepodnošljiv smrad.

„Čim živa u termometru pređe 43. podeok, šišmiši počnu da padaju s neba“, izjavila je predstavnica lokalne organizacije za zaštitu divljih životinja.

Zdravstveni radnici upozoravaju stanovnike da ne dodiraju šišmiše zbog opasnosti od zaraze.

[adsenseyu5]

„Vrlo je važno ne prilaziti niti dodirivati životinje zbog opasnosti od besnila“, navela je predstavnica zdravstvene službe države Kvinslend, dodajući da je nekoliko osoba zadobilo ogrebotine i ujede od slepih miševa.

Smrad koji se širi od uginulih životinja uzbunio je stanovnike Brizbejna i nekoliko drugih gradova. Vlasti su, u međuvremenu, poslali specijalne ekipe radi organizovanog prikupljanja strvina iz naseljenih zona.

Sever Australije su ovog leta zaobišle monsunske kiše, a 2013. je za čitav kontinent bila najtoplija godina otkad je 1910. počela da se vodi evidencija.

Prosečna temperatura u Australiji je 2013. bila za 1,2 stepena viša u odnosu na dugoročni prosek od 21,8 stepeni Celzijusa, čime je premašen prethodni rekord iz 2005. godine.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Share this post: