5 značajnih događaja za današnji dan, 11. septembar!

 

patrijarh pavle

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

1. Na današnji dan pre 102 godine rođen patrijarh srpski Pavle

Na današnji dan 1914. godine rođen je Patrijarh srpski Pavle. Bio je 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve od 1990. do 2009. godine. Njegovo puno ime i titula glasili su Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle.

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. godine, a sutradan, 2. decembra, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu. Ceremoniju je izvršilo 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona.

Bavio se i naučnim radom. Objavio je monografiju o manastiru Deviču, Devič, manastir Svetog Joanikija Devičkog.

U Glasniku Srpske pravoslavne crkve, od 1972. godine objavljivao je studije iz Liturgike u obliku pitanja i odgovora, od kojih je nastalo trotomno delo “Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere”, I, II, III (1998). Priredio je dopunjeno izdanje “Srbljaka”, koje je Sinod Srpske pravoslavne crkve izdao 1986. godine.

Bio je dobitnik mnogobrojnih odlikovanja.

U januaru 2002. godine, tokom posete Rusiji, uručene su mu nagrade Međunarodnog fonda za unapređenje jedinstva pravoslavnog naroda i Fonda svetog apostola Adreja prvozvanog.

U septembru 2004. godine, na devedeseti rođendan patrijarha Pavla, predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović odlikovao ga je Ordenom Nemanje prvog stepena.

Povodom dana državnosti Srbije, 15. februara 2007. godine, Aleksandar II Karađorđević mu je dodelio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena. Orden je u njegovo ime primio Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Godine 2009. je primio ruski orden Dostojanstvo zbog “značaja koji je imao u danima iskušenja kroz koje su srpski narod i Crkva prošli”.

Patrijarh srpski gospodin Pavle preminuo je u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji posle duže bolesti, u nedelju 15. novembra 2009. godine oko 10.45 časova.

2. Petnaest godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington

Danas se navršava 15 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

U Americi se obeležavanje godišnjice tradicionalno održava u Nacionalnom memorijalnom centru, koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, gde su srušsene dve „kule bliznakinje“.

 Odavanje pošte žrtvama u Memorijalnom centru uključuje i čitanje imena stradalih u napadima 1993. i 2001. godine, dok uveče dva snopa plave svetlosti uperena ka nebu podsećaju na srušene kule Svetskog trgovinskog centra.

Napadi, koje je izvela teroristička organizacija Al Kaida, počeli su udarima dva oteta aviona koji su srušili „kule bliznakinje“ posle čega je usledio udar trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu.

Na kraju je oboren avion u Pensilvaniji. Ukupan bilans žrtava bio je 2.997 ljudi. Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca, od kojih je i jedan državljanin Srbije.

Nadležne službe SAD kasnije su ocenile da je „mozak“ napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio vođa Al Kaide, Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga.

3. Rođen srpski pozorišni glumac Dobrica Milutinović

Znameniti srpski pozorišni glumac Dobrica Milutinović rođen je na današnji dan 1880. godine. Bio je prvak Drame nacionalnog teatra više od pola veka i sa ogromnim uspehom igrao je niz uloga iz klasičnog pozorišnog repertoara kao i likove iz nacionalnog repertora.

U Beograd je došao 1898. na poziv upravnika Narodnog pozorišta Branislava Nušića.

Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnika Srbije su 1980. godine, u saradnji sa Zlatarom Majdanpek, ustanovili „Dobričin prsten“, glumačku nagradu za životno delo. Bio je jedan od najtalentovanijih, najomiljenijih glumaca.
Zahvaljujući retkom umetničkom temperamentu, svom izgledu i glasu igrao je herojske i romantične uloge u pozorištu, koje su mu donele veliko poštovanje i popularnost. Osim u pozorištu, glumio je i u filmovima.

Na današnji dan 1971. godine preminuo je ruski državnik i političar Nikita Sergejevič Hruščov, šef sovjetske Komunističke partije od 1953. do 1964, koji je počeo proces destaljinizacije u Sovjetskom Savezu. Na XX kongresu KPSS podneo je referat „O savladavanju kulta ličnosti i njegovih posledica“, čime je počeo proces „destaljinizacije“ SSSR.

S Josipom Brozom Titom, predsednikom Jugoslavije, 1955. potpisao Beogradsku, a 1956. Moskovsku deklaraciju, kojima su normalizovani odnosi Jugoslavije i SSSR posle perioda Informbiroa.

Premijer Sovjetskog Saveza bio je od 1958. do 1964.

Na današnji dan 1962. godine britanska pop grupa „Bitlsi“ snimila je prvi singl „Love me do“. Producent Džordž Martin smatrajući da bubnjar Ringo Star nema dovoljno iskustva, zamenio ga je Endi Vajtom.

(BKTVNews, Tanjug, Wikipedia)

Share this post: