6 decenija pre Bin Ladena: Hitler pravio avione samoubice koji bi se poniranjem zakucali u srce Menhetna – VIDEO

Šest decenija pre Osame bin Ladena viziju uništenja Njujorka imao je i nacistički lider Adlof Hitler, koji je od svojih inženjera i konstruktora zahtevao da pronađu način kako da dosegnu do američke obale i preko bombi poseju teror i užas.

Naučnici su navodno osmislili ideje da se kreiraju avioni samoubice koji bi se poniranjem zakucali u srce Menhetna, što se dogodilo 2001. godine kada su se teroristi Al Kaide zakucali u kule bliznakinje.

Iako nikada nisu ni bili blizu izvršenja ovakvog zlokobnog plana zaprepašćuje žestina koju je Al Kaida sprovela u delo 56 godina kasnije.

Zanimljivo je da Hitler nije hteo godinama da provocira Amerikance i da time rizikuje njihovo uključenje u rat u Evropi. Kako je on zamišljao posle pokoravanja Evrope i uništenja Sovjetskog Saveza preostale bi dve sile Treći Rajh i SAD, a Hitler je planirao da taj sukob dočeka spremnim.

Naime dve godine pre početka Drugog svetskog rata Vili Meseršmit predstavio je Hitleru maketu prvog dalekometnog bombardera koji je razvijao u svojoj fabrici u Augsburgu. Naime bombarder meseršmit Me 264 je bio div sa četiri motora, prvo namenjen za podršku podmornicama na Atlantiku, a Vili je tada Fireru rekao da bombarder poseduje potencijal da dođe do istočne obale SAD.

Hitler je naredio Meseršmitu da maketu bombardera pretvori u funkcionalnu letelicu. Njegovi inženjeri su se bacilli na posao. Jedno od rešenja bilo je da se pronađu baze blizu Amerike. Hitler je naredio zauzimanje Islanda, ali je taj plan zaustavljen kada su Amerikanci shvatili sa koje strane duva vetar i 1941. preuzeli odbranu Islanda.

Meseršmitovi inženjeri su se ponovo vratili na doradu planova, jer im je trebala letelica lagana za preokeanske udaljenosti ali dovoljno čvrsta da ponese bombe i da se istovremeno odbrani.

Projekt je nazvan “Američki bombarder”, ali pošto nije zaživeo Hitler se odlučio za drugu taktiku, pa je podmornicom poslao četvoricu komandosa koji su se iz podmornice iskrcali nekoliko kilometara od Njujorka obučeni u civilnu odeću.

Komandose je uočila Obalska straža koja je obavestila FBI, a uhapšeni član ocinkario je ostale uključujući i one koji su se iskrcali na Floridi. Njihova misija bila je uništavanje fabrika municije. Direktor FBI Edgar Huver prećutao je da su ciljevi komandosa zapravo bili civilni ciljevi.

Dok su komandosi hvatani u Nemačkoj je prototip Meseršmita Me 264 konačno uzleteo ali se pokazao nestabilnim i nemoguć za upravljanje. A glavni problem je bilo učestalo ispadanja motora sa zmaja letelice.

Poručnik Viktor fon Loseberg izneo je novi plan. On se javio da doborovoljno upravlja letelicom do polovine Atlantika gde bi sleteo na okean povezao se sa podmornicom uzeo gorivo i bombe uzleteo i nastavio prema američkoj obali, gde bi izbacio bombe i ponovio identičan postupak u povratku i trijumfalno se vratio u Nemačku.

Terorizam

Poručnik je dobio dozvolu Berlina, ali surova realnost je brzo vratila Losberga iz mašte, jer je za realizaciju plana preko bila potrebna mirna površina okeana, pa je akcija odbačena za realizaciju tokom zime.

Akcija je pauzirana do proleća 1944., ali je američka mornarica potisnula nemačke podmornice iz Atlantika, a plan poručnika pao u vodu.

U nastavku traženja rešenja Nemačka je htela prenamenovati putnički avion Kondor, kojim je 1938. uspostavljen prvi direktan let od Berlina do Njujorka bez sletanja, a trajao je mučnih 25 časova.

Dr. Fric Nalinger iz Daimler-Benza smislio je radikalan predlog, da Kondor napuni eksplozivom, njim doleti do Njujorka i zakuca se u sam centar grada. Pilot bi poslednju deonicu leta programirao i iskočio bezbedno padobranom. Nemački plan nikada nije zaživeo, a Kondor je proglašen presporim jer bi ga američki lovci lako oborili.

Nalinger je usvajajući dela japanskih kamikaza došao na ideju da izgradi grdosiju od aviona sa golemim rasponom krila ispod kojih bi se nalazilo pet malih samoubilačkih aviona kojima bi upravljao samo jedan pilot.

Grdosija bi doletela do Njujorka i tada bi se mali aviončići sa bombama otkačili i poleteli prema Menhetnu, ali je i ova ideja stigla prekasno jer je treći Rajh počeo da gubi rat na svim frontovima, a vojnici nisu imali volju da žrtvuju svoje živote u takvoj misiji.

(Daily mail, Kurir)

Share this post: