Američko ministarstvo poljoprivrede zvanično odobrilo Deda Mrazu ulazak u SAD

deda mraz

Deda Mraz je juče dobio „zvaničnu dozvolu“ da kroči na teritoriju SAD sa svojim irvasima, koji su od američkog ministarstva poljoprivrede dobili sertifikat o zdravlju.

„Dozvola“ o ulasku i boravku na području SAD izdata je „Gospodinu Deda Mrazu sa Severnog Pola“ u trajanju od 18,00 časova 24. decembra do 6,00 časova 25. decembra, istaklo je u svom zvaničnom saopštenju američko ministarstvo poljoprivrede (USDA), dodajući da će „učiniti sve u svojoj moći da mu pomogne“ pri raznošenju poklona.

Deda Mrazove sanke i irvasi nisu morali da prođu sanitarnu kontrolu, pošto je zaključeno da ne predstavljaju nikakvu zdravstvenu opasnost za američku stoku, navodi ministarstvo uz molbu Deda Mrazu da, čim pređe granicu, svrati i do njih i poželi im „Srećan Božić“.

Ministarstvo poljoprivrede, koje je obično veoma striktno po pitanju ulaska živih životinja na američko tle, nije jedina američka institucija koja se zabavila uoči katoličkog Božića.

Ništa manje ozbiljna Federalna administracija za vazduhoplovstvo (FAA), zadužena za bezbednost vazdušnog saobraćaja, saopštila je putem Tvitera da je Deda Mraz „podneo svoj plan leta sa ekonomičnjim preletima u pogledu goriva“.

Odbrojavanje je počelo i za Norad, Komandu vazduhoplovne odbrane Severne Amerike, u Koloradu, koja svake godine svojim lovcima nadgleda i „prati“ Deda Mraza i podnosi izveštaj o njegovom napredovanju na posebnom vebsajtu (noradsanta.org), u prevodu na devet jezika.

Norad, pod zajedničkom američkom i kanadskom komandom, „nadgleda“ prelet Deda Mrazovih sanki od 1955. godine.

(Tanjug)

Share this post: