Astrofizičar Tajson: „Ako je univerzum star svega 6.500 godina, kako možemo da vidimo svetlost objekata udaljenijih od nebule Raka?“ – VIDEO

Samo nekoliko dana nakon što se grupa kreacionista žalila na to što su njihova uverenja isključena iz serije „Cosmos: A Spacetime Odyssey“, deluje da su konačno dobili svojih „pet minuta“. Međutim, verovatno neće biti zadovoljni načinom na koji ih je Nil de Gras Tajson uključio u emisiju.

Kreacionista Deni Fokner iz hrišćanske grupe „Odgovori u Knjizi Postanja“ rekao je u jednoj emisiji da Tajson ne spominje kreacionizam u svojoj seriji.

Međutim, Tajson je dokazao da Fokner nije u pravu u prošloj epizodi „Kosmosa“ kada je očigledno „napao“ same temelje kreacionizma: kritikujući teoriju zasnovanu na biblijskim izvorima, da je svemir star svega oko 6.500 godina.

U epizodi nazvanoj „A Sky Full of Ghosts“ (Nebo puno duhova) Tajson koristi primer Nebule Raka udaljene oko 6.500 svetlosnih godina od Zemlje, kako bi pobio verovanja kreacionista.

Kako objašnjava, mi danas vidimo i udaljenije svemirske objekte od nebule Raka, što dokazuje da je svemir mnogo stariji od svega nekoliko hiljada godina.

Ako je univerzum star svega 6.500 godina, kako možemo da vidimo svetlost objekata udaljenijih od nebule Raka?„, pita Tajson.

„Da je tako, ne bismo mogli. Ne bi bilo dovoljno vremena za svetlost da stigne do Zemlje iz bilo koje tačke udaljenije od 6.500 svetlosnih godina u bilo kom pravcu. To nije dovoljno vremena ni da svetlost putuje kroz majušni deo Mlečnog puta“.

Naučni dokazi ukazuju da je svemir star barem 13,8 milijardi godina.

Inače, Tajson je u jednom intervjuu rekao da on uglavnom nema običaj da ispravlja tuđe zablude.

„Kao predavač, trudim se da ljude učinim radoznalim i da preispitaju ideje koje imaju ili su ih dobili od drugih“, rekao je on.

„Umesto da ispravljam čudne ideje, radije bih naučio ljude da razmišljaju. Onda oni sami mogu da isprave čudne ideje. Ne kažem im samo: ‘Ne’. To mi je previše ‘papski'“.

„Kosmos: Odiseja u svemiru“ je nastavak serije „Kosmos“ iz 1980. koju je vodio pokojni Karl Sagan.

(Huffington post, B92)

Share this post: