Astronomi: Ovo je istorijsko otkriće, možda smo našli drugu Zemlju! – VIDEO

Nova Zemlja?

Naučnici su po prvi put otkrili planetu veličine Zemlje u nastanjivoj zoni kod svoje zvezde. Ovaj ‘rođak’ Zemlje možda ima tečnu vodu i prave uslove za život, piše ‘Spejs’.

Novootkrivena planeta, nazvana Kepler-186f, otkrivena je svemirskim teleskopom američke svemirske agencije NASA „Kepler”. Kepler-186-f kruži oko crvenog patuljka, na udaljenosti od oko 490 svetlosnih godina od Zemlje.

Iako je planeta malo veća od Zemlje, a njena zvezda manje sjajna od našeg Sunca, kombinacija njene pozicije i veličine ukazuju da bi Kepler 186-f mogao da ima tečnu vodu na površini, kažu naučnici.

– Tragali smo za blizancem Zemlje, odnosno za planetom veličine poput naše, u nastanjivoj zoni kod zvezde poput sunca. Kepler 186-f je planeta veličine Zemlje u nastanjivoj zoni kod hladnije zvezde. Iako nije blizanac naše planete, možda je Zemljin „rođak”. Ima slične karakteristike, ali različite roditelje – izjavio je za „Spejs” naučnik Tom Barkli, koautor studije.

U nastanjivoj zoni

Naučnici su procenili da Kepler 186-f – najudaljenija od pet planeta koje kruže oko zvezde Kepler-186 – orbitira od svog sunca na udaljenosti od oko 52,4 miliona kilometara, što je teoretski u nastanjivoj zoni kad je reč o crvenom patuljku.

Zemlja orbitira oko Sunca na prosečnoj udaljenosti od oko 150 miliona kilometara, ali je naša zvezda veća i sjajnija od Keplera-186, što znači da nastanjiva zona kod našeg Sunca počinje dalje nego kod ovog crvenog patuljka.

– Ovo je prvi put da je definitivno otkrivena planeta veličine Zemlje u nastanjivoj zoni oko druge zvezde – izjavila je u saopštenju vođa studije Elisa Kvintana, sa Instituta SETI i Istraživačkog centra „Ejms”.

Do sada su otkrivane druge planete raznih veličina u nastanjivim zonama kod svojih zvezda, međutim Kepler 186-f je prva planeta toliko bliska Zemlji po veličini, sa orbitom na takvoj udaljenosti od sunca da mogla da podrži život, smatraju naučnici.

Stenovit svet

Istraživači smatraju da je novootkriveni svet stenovit.

– Ovo je istorijsko otkriće. Ovo je najbolji slučaj nastanjive planete koji je do sada pronađen. Rezultati istraživanja su apsolutno čvrsti kao kamen. Planeta možda nije takva, ali mogao bih da se opkladim da jeste. U svakom slučaju, pravi je dragulj – naveo je za „Spejs” Džef Marsi, astornom Univerziteta Berkli, Kalifornija.

Novootkrivana planeta je poluprečnika oko 1,1 Zemljinog, dakle malo je veća od naše planete. Još nije poznato kakva je atmosfera Keplera 186-f, što je ključni element na osnovu kojeg bi se dodatno potvrdila gostoljubivost ove planete za život.

Naučnici, međutim, kažu da su planete čiji je poluprečnik kao 1,5-2 Zemljinog dovoljno masivne da akumulišu veoma gustu atmosferu od vodonika i helijuma, pa su više gasni džinovi nego stenoviti svetovi.

Studija je objavljena danas u žurnalu „Nauka”.

(Blic)

Share this post:

  • Pingback: Нека друга Земља | Био-блог()