Astronomi zabeležili misteriozne radio signale: Nemamo pojma šta je, ili ko je izvor!

Potraga

Astronomi su zabeležili misteriozne radio signale koji su stigli izvan naše galaksije Mlečni put – dva neobjašnjiva praska radio energije koji su trajali po nekoliko milisekundi.

Naučnici su iskreno zbunjeni ovim signalima, od kojih je prvi zabeležen 2011. godine, a neki ne odbacuju mogućnost da su ih poslali vanzemaljci.

Novi signal zabeležen je ove nedelje pobio je dosadna i uobičajena objašnjenja.

Australijski astronom koji je upoznat sa signalima priznao je da naučnici „nemaju pojma“ šta je po sredi.

Naučnici su koristili radio teleskop u Australiji i ove nedelje su čuli dve „brze radio eksplozije“ u razmaku od svega 2,4 milisekunde, tvrde istraživači Instituta Maks Plank.

Radio teleskopi slične signale beleže od 2001. godine – veoma kratke visokoenergetske impulse koji traju nekoliko milisekundi i oslobađaju energiju koju Sunce oslobodi za dan.

Istraživanja drugim teleskopima, međutim, nisu dala rezultate, pa je izvor ovih visokoenergetskih talasa ostao tajna.

Astronomi su prethodno pretpostavljali da su crne rupe izvor signala, a možda čak i udaljena vanzemaljska civilizacija.

Novi „dupli fleš“ oborio je neke prethodne pretpostavke o izvoru talasa.

Recimo, nije moguće da je talase izazvao sudar neutronskih zvezda, jer one mogu da se sudare samo jednom.

Najdžel Votson, stručnjak za neidentifikovane leteće objekte, kaže da svaki neuobičajeni signal iz svemira podstiče ljude da se pitaju da li stiže od vanzemaljske civilizacije.

„Bilo bi sjajno ako bi ovo bili signali vanzemaljaca jer bi to bio dokaz da nismo sami u svemiru, a taj dokaz bi imao dramatičan uticaj na naše poimanje stvarnosti.

To bi svakako omogućilo i tragačima za NLO da kažu ‘mi smo vam oduvek govorili da postoje vanzemaljci, a vi nam niste verovali’“, kaže Votson.

(Mondo)

Share this post: