Ateisti vs hrišćani

Ateisti iz američke savezne države Ohajo svojim ogromnim plakatima kojima promovišu neverovanje u Boga, nedavno su uvredili lokalne hrišćane, a da bi izbegli tužbu i dalje komplikacije, morali su da uklone jedan od svojih promotivnih bilborda.

Razlog? Kritikovanje verovanja kao vrline.

Na plakatu je pisalo „Verovanje je vrlina“, s tim da je „verovanje“ bilo precrtano, a iznad toga napisano „razum“.

Iako su imali još nekoliko različitih plakata, tamošnji hrišćani osetili su se uvređenim ovim plakatom, pa je vlasnik zemljišta na kom je postavljen plakat bio primoran da prekine ugovor s predstavnicima ateista i skine njihov plakat nedelju dana pre predviđenog roka.

Kako objašnjavaju iz udruženja Mid Ohajo Ateist, „dobili smo naredbu od vlasnika zemljišta na kom se nalaze naši posteri da moramo da skinemo jedan od njih. Imamo tri, a pritužbe smo očekivali za onaj koji negira postojanje Boga, ali izgleda da vernike najviše vređa i plaši naš plakat koji propagira korištenje razuma umesto vjerovanja“.

Udruženje Mid Ohajo Ateist još je u januaru otvorilo javni konkurs za slogane za njihovu kampanju, a najbolji su dobili svoje plakate.

„Prvog dana, čovek je stvorio Boga“, „Verovanje – Razum je vrlina“ i „Nema Boga. Ne verujte svemu što čujete“.

Lamar Advertising, firma koja je iznajmila reklamni prostor za sporne plakate, ipak je izašla u susret udruženju ateista i ponudila im je da ostali plakati ostanu postavljeni nedelju dana duže.

Iz Mid Ohajo Ateist ističu da je značajan broj ljudi bio zadovoljan njihovim plakatima.

„Dobili smo mnogo poruka, mejlova i tvitova. Drago nam je jer to dokazuje da mi nismo mala grupa ljudi, da zapravo postoji zajednica, a uspeli smo i da pomognemo mnogima da nađu udruženja ateista u svojim gradovima“.

(Index)

Share this post: