Briljiraju: Psihopate su u nečemu bolji od svih ostalih

Karakter

foto-ilustracija: pixabay.com

Psihopate verovatno jesu sebični, jadni i asocijalni ljudi, ali u nečemu su bolji od svih ostalih.

Kada je reč o poslovnim predmetima i ekonomiji, tu psihopatima nema premca, pokazuje istraživanje. To podupire mišljenje o poslovnim ljudima kao neumornima i orijentisanima na sebe i svoj uspeh.

S druge strane, oni koji imaju najmanje psihopatskih obeležja odlučuju se na studije psihologije. Rezultati su to pokazali iz istraživanja na 400 danskih studenata, koji su ispunjavali test ličnosti i otkrili informacije o tomu čime se u budućnosti žele da se bave.

Testiranje je sprovedeno pre nego što su upisali fakultet, tako da se isključuje mogućnost da ih je studiranje pretvorilo u psihopate.

Oni koji su odlučili da studiraju ekonomiju ili neki srodan fakultet, najbolje su prošli na testovima s “mračnim” pitanjima.

“Postoji više pojedinaca s manipulativnim, nemilosrdnim i egoističnim ponašanjem u korporacijskom svetu nego na drugim mestima, što se očitava akumulativnim istraživanjima korporativnih psihopata.

Dugo se mislilo da je to delimično zbog specifičnog modela ljudskog bića kom su studenti ekonomije, poslovanja i prava dosledno izloženi tokom studija – tradicionalni ‘homo economicus’ model koji naglašava racionalnost i lični interes”, napisali su autori istraživanja.

Ipak, odlazak u te vode ukorenjen je, čini se, i pre nego zakorače na fakultet.

“Želja za moći, statusom i novcem, koja karakteriše psihopate, može ih usmeriti na ekonomsku, poslovnu i pravnu edukaciju, jer ta edukacija utire put za karijeru u korporativnom svetu, a korporativni svet nagrađuje egoizam i pruža okruženje u kojem pojedinci s mračnim osobinama mogu iskoristiti svoje kvalitete i uspeti”, stoji u njihovom izveštaju.

(Kurir.rs/Psy blog)

Share this post: