Budućnost je stigla: U Holandiji napravljen prvi svetleći autoput – VIDEO

Tehnologija svetleće horizontalne signalizacije, koju su 2012. predstavili holandski studio Roosegaarde i kompanija Heijimans, po prvi put je našla praktičnu primenu na jednoj deonici autoputa u toj zemlji.

U pitanju je foto-svetleći prah koji treba da zameni sadašnje oznake na kolovozu, a koji se tokom dana puni na sunčevoj svetlosti, što mu omogućava da svetli do 10 sati tokom noći.

Osim obeležavanja standardne horizontalne signalizacije, poput pune i isprekidane linije, zamišljeno je da se posebne boje koriste za markere, poput snežnih pahulja, po čitavoj površini puta. Kada temperatura padne do određene tačke te slike će postati vidljive i ukazivaće npr. da je put klizav.

Pogledajte demonstraciju ove tehnologije koja je deo šireg projekta „Pametnih autoputeva“.

Za sada je od zamišljenog projekta realizovana probna deonica u dužini od 500 m, na autoputu N239 u blizini holandskog grada Os.

Na tom delu puta postavljene su svetleće linije zelene boje koje obeleževaju ivicu kolovoza.

Ukoliko se ovakav način obeležavanja u praksi pokaže efikasnim, projekt mogao bi da bude primenjen i na drugim delovima ovog autoputa.

U studiju Roosegaarde smatraju da bi svetleći autoputevi značajno poboljšali bezbednost saobraćaja, naročito u slučaju uslova loše vidljivosti.

(B92)

Share this post: