Crveni rakovi preplavili Australiju

Najezda

Svake godine krajem proleća, australijsko Božićno ostrvo biva prekriveno krabama kada više od 40 miliona crvenih rakova, koji severozapadni deo ostrva smatraju startnom linijom za svoju godišnju migraciju do mora, pokrivaju pejzaž svojim crvenim noktima.

Migracija počinje sa prvim obilnijim kišama u septembru, oktobru i novembru. U to vreme ima dovoljno vlage u vazduhu za velike morske rakove, koji mogu dostići veličinu od 11 centimetara, da pređu težak, petodnevni put iz svojih domova u vlažnim šumama unutrašnjosti, pa sve do Indijskog okeana, potpuno prekrivajući 9 kilometara usput.

Sa toliko stvorenja u pokretu, nadležni u Australiji, pre i tokom migracije, rade na zaštiti rakova zatvaranjem puteva, izgradnjom ograda i podzemnih tunela. Vozačima se savetuje da se zaustave kada naiđu na crvene krabe.

Australia’s Christmas Island crab migration

Nakon što dođu do peska na plaži, muški rakovi kopaju rupe i bore se međusobno za vlasništvo nad skloništima. Kada ženke rakovi stignu (obično pet do sedam dana nakon prvih muških primeraka), oni počinju da se pare, a ženke ostaju u svojim jazbinama na plaži do poslednjeg kvartala lunarnog ciklusa.

Ženke uvek čekaju prvi dan poslednjeg kvartala – bez obzira na to kada su počeli migraciju – da se mreste i oslobode svoja jaja u more. Istraživači spekulišu da u ovoj fazi Meseca ima najmanje promena nivoa mora između plime i oseke, pa tako jaja imaju veću šansu za preživljavanje.

Rakovi imaju tendenciju da budu u pokretu ujutru i predveče, kada je vazduh hladniji, ali suvo vreme će zaustaviti migraciju dok vlažnije vreme ponovo ne preovlada.

(Vestinet.rs)

Share this post: