Čuda prirode: Znate li šta su vatrene duge, oblaci u obliku sočiva i plave rupe? – VIDEO

Vatrena duga

Brojni su prirodni fenomeni koji su neobjašnjivi i o kojima često slušamo… Postoje i oni manje poznati, a zadivljujući. Pogledajte koji su to:

Plave rupe su ogromna i nagla udubljenja pod vodom. Mogu se nalaziti u moru ili na kopnu, a poslednjih godina postale su kako turističke tako i naučne destinacije. Kao kraški fenomen ozbiljnije se istražuju tek nekoliko decenija.

Ima ih mnogo širom sveta, a najčešće su u niskim priobalnim krajevima. Najpoznatije se mogu naći u Belizeu, na Bahamima, u Guamu, Australiji i Egiptu.

Mogu biti stotine metara duboke, a ronioci uglavnom nisu u stanju u potpunosti da ih istraže, a zbog nedostatka kiseonika uglavnom su prazne – što ih čini poprilično sablasnim.

Neke plave rupe, međutim, sadrže drevne fosilne ostatke koje vekovima čuvaju u svojim dubinama.Oblaci u obliku sočiva
 Lentikularni oblaci (Altocumulus lenticualris) stacionirani su oblaci u obliku sočiva koji se stvaraju na veoma velikim visinama, obično smeštene vertikalno na smer vetra. Zbog njihovog oblika ljudi su ih često prijavljivali kao viđenja NLO-a ili sličnih pojava.

Dok ih tradicionalni piloti zaobilaze, turističke jedrilice ih obožavaju, s obzirom da ih ove formacije oblaka mogu uzdići na velike visine. Generalno, ovakvi oblaci se formiraju kada se vetar velike brzine kreće oko velikog objekta na zemlji, poput planine.

Vatrena duga Pojavljuju se veoma retko, a zavise od trenutnog položaja Sunca i formacije oblaka. Kristali unutar oblaka lome svetlost u različitim talasima spektra, ali samo ako su okolnosti savršene u odnosu Sunca, oblaka i tla ispod njih.

Zbog retkosti ovog događaja, postoji relativno malo fotografija ovog neobičnog prirodnog fenomena.

(Dnevno.rs)

Share this post: