Čudo u Nišu: Na drvetu jabuke raste nešto potpuno drugačije!

radmila cvetanović drvo bundeva jabuka nis

Neverovatna scena u Nišu, na drvetu jabuke raste potpuno nešto drugo! Niko nema objašnjenje…

Mogu li bundeve da rastu na drveću? Mogu, ali u Nišu! Baš to se desilo u bašti Radmile Cvetanović (66) iz niškog naselja Duvanište, kojoj su bundeve procvetale i dale plodove u krošnjama jabuke, lešnika i na vinovoj lozi!

Radmila kaže da su bundeve samonikle i da ih nije posebno sadila. A zašto su biljke počele da rastu i penju se uz drveće i da u krošnjama formiraju plodove koji inače u „normalnim okolnostima“ sazrevaju na zemlji – nikome nije jasno.

Sa stabla lešnika Radmila je upravo skinula bundevu tešku skoro 30 kilograma jer je postojala opasnost da se otkine, padne i razbije, dok će ovih dana ubrati i bundevu koja se smestila u krošnji jabuke.

Od oka se može oceniti da ima između 20 i 30 kilograma, a ima dužinu od 60 i obim od 120 centimetara, pa je bolje da i nju na vreme ubere da ne bi propala.

Najmanja bundeva, koja se, isprepletana sa čokotom vinove loze, „ugnezdila“ u vinjagi na dva metra visine u Radmilinoj bašti sačekaće još do berbe, koliko to vreme bude dozvoljavalo.

Bundeve su samonikle. Primetila sam kada su nikle stabljike, ali nisam očekivala da će početi da rađaju. Međutim, naglo su napredovale.

Ovoj koja je bila u lešniku morala sam da postavim dasku da ne bi pala, dok se bundeva u jabuci bolje snašla i zadržala u granama. Biće od njih lepa pita za Badnje veče – kaže Radmila.

Živojin Bojić, predsednik Udruženja vinogradara i voćara „Čegar“, kaže da se bundeve uzgajaju isključivo na zemlji, ali da se može desiti da biljka krene da raste uz drvo.

(BKTVNews)

Share this post: