Da li je, napokon, rešena misterija egipatske statue koja se sama pomera? – VIDEO

Muzej u Mančesteru

Misterija egipatske statue u Mančesterskom muzeju koja se naizgled sama od sebe okreće oko svoje ose i dugo intrigirala kustose i posetioce, možda je dobila svoje naučno objašnjenje, prenosi “Independent”.

Statua, visoka oko 25 centimetara, koja predstavlja čoveka po imenu Neb Sanu se može videti na snimku kako se, bez vidljivog spoljašnjeg uticaja u muzeju, lagano pomera i rotira.

Egiptolog iz Mančesterskog muzeja Kembel Prajs je rekao da se možda radi o “kletvi”.

Muzej

Figura, koja je nađena u grobnici zajedno sa mumijom starom oko 4.000 godina, nalazila se zaključana u vitrini, a Prajs je jedini imao ključ.

Rešenje za misteriju ponudili su mnogi stručnjaci i entuzijasti koji su kao krivca za pomeranje navodili magnetno polje i duhove.

Muzej

Jedan od najverovatnijih odgovora je dao profesor fizike Brajan Koks koji je rekao da su u pitanju vibracije koje stvaraju statua i vitrina u kojoj se nalazi.

Njegovo objašnjenje je donekle potvrdio inženjer Stiv Gosling koji je utvrdio da se figura zaista okreće pod dejstvom slabih vibracija, izazvanih saobraćajem i podrhtavanjem poda izazvanim kretanjem posetioca muzeja.

“Vibracija je kombinacija višestrukih izvora kao što su autobusi koji prolaze ulicama i ljudski koraci. Statua ima konveksnu osnovu. Na njenom dnu se nalazi izbočina koja je čini podložnijom vibracijama u odnosu na druge (statue) koje imaju ravnu osnovu”, objasnio je Gosling.

Šta vi mislite?

(Blic)

Share this post: