Da li je ova fotografija dokaz da voda i danas postoji na Marsu?

NASA / HiRISE

Letelica NASA koja obleće oko Marsa pronašla je “važne naznake” da tekuća voda još postoji na površini “Crvene planete”.

Fotografije koje je napravio Mars Reconnaissance Orbiter otkrivaju nešto što podseća na tragove prstiju na terenu Marsa.

Stručnjaci kažu da, iako nemaju jasan dokaz, veruju da su tragove ostavili minerali, kojih ne bi bilo bez tekuće vode.

Novi tragovi uključuju i odgovarajuće sezonske promene na mineralima gvožđa na istim padinama na kojima su primećeni “tragovi prstiju”.

Neki smatraju da je možda reč o nekim tokovima minerala gvožđa poput gvožđe sulfata, ali postoje i druga moguća objašnjenja.

“Još nemamo jasnu potvrdu da na Marsu postoji voda, iako ne znamo da ovaj proces uopšte može da se odvija bez vode”, kaže Luhendra Ojha, student Tehnološkog instituta Džordžija u Atlanti.

On ih je otkrio dok je studirao na Univerzitetu u Arizoni pre tri godine i primetio ih na slikama HiRISE kamere na Mars Reconnaissance Orbiteru.

NASA / HiRISE
NASA / HiRISE

Ojha i docent Džejms Rej nedavno su posmatrali 13 drugih fotografija sa istog orbitera. Otkrili su “prepoznatljiv i konzistentan” spektralni potpis na gvožđu i njegovim mineralima na većini mesta.

“Jačina spektralnog potpisa varira u zavisnosti od sezone”, kaže Ojha.

“Jači je kada je toplo vreme, a manje primetan kad je hladnije”.

Rezultati su objavljeni u Geophysical Research Letters.

Glavna hipoteza je da postoji tok vode blizu površine tla, koji je od smrzavanja štitio visok salinitet, za kog je poznato da snižava tačku smrzavanja.

Vodeni tok u bilo kom obliku bilo gde na Marsu predstavljao bi ogromno otkriće, koje bi uticalo na naše trenutno razumevanje klimatskih promena na marsu i možda ukazivalo na potencijal planete da održi neke oblike života”, rekao je naučnik koji radi na projektu Mars Reconnaissance Orbiter Ričard Zurek.

(Daily mail, B92)

Share this post: