Da li je pametno: Naučnici žele da na Zemlji stvore – umiruću zvezdu!?

Hoće da je naprave na Zemlji

Pri kraju svojih života, umiruće zvezde pulsiraju, šire se i skupljaju dok im ponestaje goriva. Sa svakom pulsacijom, zvezda izbacuje oblake gasa u svemir koji se vremenom recikliraju u novu generaciju zvezda i planeta. Praćenje ovih kovitlaca gasa izuzetno je nezgodno, ali naučnici veruju da imaju rešenje.

Naučnici žele da stvore umiruću zvezdu na Zemlji u okviru projekta nazvanog Nanokosmos. Španski astronomi će sarađivati sa timom inženjera kako bi stvorili atmosferu umiruće zvezde, takođe poznate i kao crveni džin.

Ovaj projekat, koji bi trebalo da traje 6 godina, sagradiće tri komada pet metara dugih mašina kako bi stvorili međuzvezdanu prašinu sličnu onoj koja se može videti u spoljnim slojevima umiruće zvezde.

Kako bi postigli ovo, mašine će morati da manipulišu sa ugljenikom, azotom, kiseonikom, silicijumom, titanijumom, gvožđem i drugim materijalima na temperaturi od 1500 stepeni Celzijusa.

Istraživač španskog centra za astrobiologiju, Hoze Cernićaro smatra da je u pitanju ambiciozan projekat ali da je potpuno moguć.

[adsenseyu5]

Želimo da u laboratoriji stvorimo zvezdu. Očigledno, to je vrlo komplikovan objekat. Ne planiramo da odmah napravimo repliku zvezde već samo njene atmosfere – mestu gde se stvara međuzvezdana prašina“, izjavio je.

Crveni džinovi se formiraju kada zvezda konvertuje vodonik u helijum kako bi stvorila svetlo i radijaciju.

Vremenom, teži helijum tone do centra zvezde stvarajući omotač vodonika oko helijumskog jezgra.

Kada nestane vodonika, nestaje i energije potrebne za stvaranje pritiska koji na mestu drži spoljne slojeve zvezde.

Kako zvezda počne da se raspada, pritisak i temperatura rastu sve dok nisu dovoljni da se helijum pretvori u ugljenik.

Naučnici će takođe napraviti i posebne komore za simulaciju – dve u Španiji i jednu u Francuskoj kako bi proučavali različite fizičke i hemijske procese koji se ovom prilikom dešavaju.

(B92)

[adsenseyu1]

Share this post: