Da li na Plutonovom satelitu postoji drevni podzemni okean?!

Postoji li okean?

Letelica “New Horizons” (Novi horizonti) je na svom dugom putovanju ka Plutonu, kako bi ispitala jedan od njegovih meseca, Haron u potrazi za dokazima postojanja drevnog podzemnog okeana.

Ovaj svet je 29 puta udaljeniji od Sunca, nego što je to slučaj sa Zemljom, a temperature na njemu su -229 stepeni Celzijusa. Naravno, u takvim uslovima nema tečne vode na njegovoj površini.

Saturnov mesec Encelad je ledena površina prekrivena pukotinama. Astronomi veruju da ako Haron, najveći Plutonov mesec, izgleda slično, to može biti znak postojanja tečnih okeana u njegovoj unutrašnjosti.

Nova studija pronašla je način da se utvrdi sastav tla ispod površine na osnovu šema tih pukotina.

“Poređenjem stvarnih opservacija misije ‘New Horizons’ sa raznim predviđanjima, možemo videti šta se najbolje uklapa i otkriti da li je Haron nekada imao tečni okean”, kaže Alisa Roden iz NASA Goddard svemirskog centra.

New Horizons lansiran je na ledeno telo u januaru 2006. samo sedam meseci pre nego što je Pluton dobio status “patuljaste planete”.

Evropa, jedan od desetina Jupiterovih satelita i Encelad koji se okreće oko Saturna, oba su pod uticajima niza drugih meseca, zbog čega imaju krivudavu putanju.

Zbog neprestane izloženosti tim silama, njegova unutrašnjost se zagreva, što znači da je temperatura možda dovoljno visoka da dozvoli postojanje tečne vode.

Letelica će posetiti Pluton i Harona u julu 2015. i to će biti najdetaljnija studija ikad izvedena nad ovim dalekim nebeskim telima.

Pluton ima pet poznatih meseca u sistemu, a Haron ima čak osminu mase svog domaćina. To je pravi rekord u Sunčevom sistemu, pa se dugo sumnjalo da je reč o sistemu dve planete.

Astrofizičari veruju da je “saradnja” malih svetova počela nakon njihovog sudara pre više milijardi godina.

Haron je otkriven 1978. a pronađeni su dokazi da je ovaj satelit za Pluton vezan na sličan način kao Mesec za Zemlju.

Ako je to tačno, površina bi trebalo da površina nema pukotina i da je okean koji je možda nekada postajao na njemu potpuno zaleđen.

(B92)

Share this post: