Da li se nekad trgnete i imate osećaj propadanja kada tonete u san?

Ilustracija

foto: pixabay.com

Često nam se trenutak pre nego što zaspimo dešava da se jako trgnemo, a osećaj koji nas pri tome prati jeste kao da padamo u provaliju.

Taj trzaj i osećaj obično traju samo jednu sekundu, nakon čega sledi buđenje i osećaj dezorjentisanosti.

Ovo se zove hipnagogički trzaj i zapravo je odbrambeni mehanizam, a može imati različiti uticaj na ljude. Neki nakon trzaja nastavljaju da spavaju, a neki se probude.

Neke teorije kažu da je ovo pokušaj mozga da probudi telo, jer se ovo stanje interpretira kao uvod u smrt. Takođe se povezuje sa prošlim vremenima kada su naši preci spavali na drveću i morali da paze da ne padnu.

Džejms Vilson, britanski stručnjak za spavanje, kaže da su hipnagogički trzaji češći kod ljudi koji i inače imaju problema sa spavanjem, anksiozni su, zabrinuti, kasno piju kofein ili vežbaju. Nekima ovi trzaji mogu remetiti san kao što se i njemu dogodilo.

„Kada sam imao 41 godinu patio sam od nesanice koju nikada pre nisam imao. Tada sam bio budan po celu noć, a sada me ovi dosadni trzaji bude tačno sat vremena nakon što zaspim. Kao da imam alarm u glavi“, kaže Vilson i dodaje da su češći ako je zabrinut ili zaokupljen nečime.

Vilson kaže da trzaji nastaju kada jedan deo mozga pokuša da zaspi brže od ostalih delova.

„Ako nam fali san, mozak se tokom padanja u san ne „ugasi“ normalno. Do trzanja dolazi kada smo u laganom snu“, objašnjava.

Zbog toga je važno da se dobro naspavamo!

(zena.blic.rs)

Share this post: