Da li znate zašto se kaže za nekog da ima „putera na glavi“?

Izreka

Svako od nas je bar nekad čuo izraz “ima putera na glavi”, što se kaže za čoveka nečiste savesti, a malo ko zna kako je taj izraz nastao. Zato, donosimo vam interesantnu priču o puteru na glavi.

Čitava priča zaista ima veze s istorijom putera, pa ćemo se osvrnuti i na to kako je puter uopšte nastao, jer poznato je da se dobija tako što se mleko dugo mućka, odnosno, bućka i udara, dok ne postane puter.

Smatra se da su puter izmislili Skiti, nomadski narod, čuven po tome što su bili dobri konjanici, a budući da su bili stočari, mleko je sigurno bilo jedna od osnovnih namirnica koje su koristili. Konjanici su nosili mleko u mešinama kada bi krenuli na put, pa se mleko prilikom stalnog mućkanja u mešini prilikom jahanja, jednom prilikom pretvorilo u puter.

Mnogo kasnije, tokom srednjeg veka, na teritoriji današnje Nemačke i Austrije, puter je bio veoma cenjena namirnica. Proizvodnjom putera, odnosno bućkanjem mleka u drvenim kacama, bavile su se uglavnom žene, a puter su zatim u tim kacama na glavama nosile na pijacu.

Kako se puter lako topi, nije bilo preporučljivo izlaziti na svetlost sunce s puterom na glavi kako se ne bi istopio. Isto tako nije preporučljivo osobu nečiste savesti postaviti na visoko mesto u društvu, jer će se pod svetlošću pažnje društva, njegova maska istopiti i njegov greh postati vidljiv.

Dakle, kada razmišljamo koga ćemo postaviti na istaknutu poziciju, ako bi neko predložio osobu nečiste savesti, dobar argument protiv bi bio – nećemo njega, on ima putera na glavi – , a poznato je da nije preporučljivo tako izlaziti na sunce, jer će nastati šteta.

(Telegraf.rs)

Share this post: