Decenija od emitovanja prve epizode: Zanimljivosti o seriji „Lost“ koje niste znali

Razjašnjenje kraja

Kultna serija „Lost“ u ponedeljak 22. septembra slavi deset godina od emitovanja prve epizode. Podsetimo da je to priča o sedamdeset preživelih od ukupno 324 putnika koji se nakon pada aviona smeštaju na tri lokacije na tajnom ostrvu u južnom Pacifiku.

Na oko je to rajsko ostrvo, ali po njemu se kreće se Čudovište, preživele muče Drugi, a „utočište“ na kojem su se zatekli obiluje fantastičnim i neobjašnjivim pojavama…

U prvom su planu hirurg Džek Šepard, prevarant Sojer, zidar i umetnik Majkl Doson sa sinom Voltom, Kejt Ostin koja beži od zakona, dobitnik na lotu Harli, misteriozni Džon Lok, irački vojnik Said, trudnica iz Australije Kler.

Posebno zanimljivo je pratiti sudbinu Daniele Rouz koju glumi Mira Furlan. Ona je članica istraživačkog tima i jedina koja je preživela brodolom I to trudna, te se povremeno pojavljuje u svih 6 sezona serije. Napetih šest sezona dovodilo je fanove do potpunog ludila, što zbog velike količine neodgovorenih pitanja, što zbog samih misterija i tema kojima se serija bavila.

Deset godina jedne od 10 najboljih serija svih vremena mogu se pogledati na onlajn tv Pickbox sa srpsikm titlom. Dakle, ako ne budete spavali, jeli ili radili bilo šta drugo, 121 epizodu možete da pogledate za tri i po dana. Osim ove serije, možete gledati i mnoštvo ostvarenja poput Šerloka, Crnog Guje, Vil i Grejs, “Breaking Bad”, te “Pirate sa Kariba”, i mnoge Diznijeve filmove.

Sve se prikazuje odmah nakon svetske premijere, dakle, dostupno je pre nego što krene emitovanje na našim televizijskim kanalima.

Ipak, verujemo da ove činjenice niste znali. Pa da počnemo…

ČARLIJEVA TETOVAŽA JE POSVEĆENA OASISU

Po prvobitnoj ideji Čarli je trebalo da bude duplo stariji, ali kada su na audiciji upoznali Dominika Monahana, producenti su promenili scenario pa je i imaginarni bend „Drive Shaft“ promenio stil muzike. Da li ste primetili veliku sličnost između „Drive Shafta“ i Oasisa? Čak i Čarli ima tetovažu „Living is easy with eyes closed“ (Lako je živeti zatvorenih očiju) što je citat iz Oasisove pesme „Strawberry Fields Forever“ . Naravno, Čarlijeva tetovaža je stvarna tetovaža glumca Monahana.

AVION JE RASTAVLJEN I SASTAVLJEN ZA POTREBE SNIMANJA

Pilot „Izgubljenih“ imao JE budžet od 10 miliona dolara, od kojih je većina pošla na specijalne efekte i scenu. Rezultat svega je fenomenalni pilot koji je oduševio gledaoce, a specijalni efekti i danas izgledaju odlično. Producenti su od početka insistirali na detaljima pa tako za olupinu aviona nisu korišćene makete, već stvarni avion koji je kupljen, rastavljen na delove pa sastavljen na ostrvu. Mesto „pada“ je izgledalo tako uverljivo da su postavljeni znakovi da je reč o filmskoj lokaciji kako se prolaznici ne bi zbunili!

Majkl je trebalo da bude Džek

MAJKL KITON JE TREBAO DA BUDE DŽEK

Malo je poznato da je Metju Foks dobio glavnu ulogu nakon što je Majkl Kiton odustao. Ali, prvo je zamišljeno da Džek bude samo minorni lik koji će da pogine odmah u pilot epizodi. Nakon što su se odlučili za Kitona producenti su shvatili da bi reakcija fanova na brzu smrt lika kojeg glumi Kiton mogla biti negativna, pa su ga tako pretvorili u vođu „čopora“. Kitonu se ipak ta ideja nije svidela, jer nije hteo da se veže za dugotrajnu seriju pa je od svega odustao.

Kejt

KEJTINA ULOGA JE TREBALA BITI GLAVNA

Zbog promene plana s likom Džeka, potpuno se promenila i uloga Kejt u celoj seriji. Originalno je baš ona trebalo da bude glavna među preživelim, ali je nakon otkaza Kitona Džek dobio ulogu predvodnika. Kate je stoga „degradirana“ pa joj je dodata cela priča s kriminalom. Da je Kejt ostala kao predvodnik, njena priča je bila zamišljena slično onoj koja je kasnije dodeljena Rous.

IZGUBLJENI NISU U POTPUNOSTI DELO J.J. ABRAMSA

Jedan od najtraženijih ljudi u Holivudu danas je J.J. Abrams, a na spomen ovog genijalca prva asocijacija će uvek biti „Izgubljeni“. Međutim, Izgubljeni su dosta manje njegovi nego Zvezdane staze, Super 8 ili Alias. J.J. Abrams je došao na ideju o seriji koja bi bila kombinacija Brodoloma života i Gospodara muha, ali je za pisanje, i razradu cele serije doveo Dejmona Lindelofa. Abrams je još režirao pilot epizodu i to je to!

Ekipa serije „Izgubljeni“

PREMIJERA DRUGE SEZONE JE NAJGLEDANIJA EPIZODA

Serija uvek najviše zavisi od premijera i finalnih epizoda, tako je bilo i sa Izgubljenima. Najgledanija epizoda, čak 23 miliona gledaoca, je premijera druge sezone, što je tri miliona više nego finale prve sezone. Izgubljeni su tada bili na vrhuncu, a ako ste zaboravili prva sezona je završila otkrivanjem bunkera na ostrvu i pogledima Lokija i Džeka u dubinu. Takav kraj je jednostavno mamio na nestrpljivo iščekivanje nastavka pa rekord premijere druge sezone i ne treba toliko da čudi.

POSVEĆENOST DETALJIMA JE NEVEROVATNA

Od samog početka, posvećenost detaljima u seriji je bila neverovatna. To se najbolje videlo u epizodi druge sezone u kojoj Ana Lucia pomaže Kristijanu Šepardu u Australiji da pronađe ćerku Kler. Scena je uspešno smiljena ali su tek u produkciji shvatili da Ana Lucia vozi američki automobil u kojem je volan na levoj strani. Iako velika većina ne bi primetila nelogičnost scene, producenti su odlučili da scenu izbace.

JEDNA POVEZANOST NIJE PRIMEĆENA

U Izgubljenim su doslovno svi likovi međusobno povezani i susreli su se, a da nisu ni primetil i pre ukrcavanja na let „Oceanica 815“. Tokom sezona videli smo da su pojedini likovi imali susrete sa svim drugim likovima, i fanovi su to primetili. To je i bila bit cele sezone zbog koje su se pogađali krajevi serije i objašnjenja za sve. Ali niko, ili malo ko, je primetio da je doktor koji je Džeka obavestio o smrti oca već bio u seriji, i to u pilot epizodi gde se pojavio samo kratko. Nakon ta dva pojavljivanja taj lik se više nije nikada pojavio.

(Blic)

Share this post: