Do 1919. godine, Srbija je Božić slavila 25. decembra, a onda… – VIDEO

Proslava

foto: Youtube printscreen

Srbija je slavila Božić 25. decembra i više poštovala taj praznik nego Novu godinu. Onda se tradicija promenila.

Pre Prvog svetskog rata, Božić je bio centralni praznik u Srbiji, i slavio se 25. decembra, jer su država i crkva vreme računali po istom kalendaru, julijanskom. U to vreme Nova godina se pominjala usput, za razliku od današnjeg vremena u kome je ona glavni praznik.

Pogledajte kako se slavio Božić na dvoru mladog kralja Petra Drugog:

Novine iz perioda pre Prvog svetskog rata najbolje govore o tome, jer je proslava Božića bila na prvoj strani, a Nova godina se pominje tek na trećoj, četvrtoj stranici tadašnjih novina, a o nekom specijalnom dočeku nema ni govora.

Međutim, za Božić štampane su novine prepune prazničnih oglasa, reklama, čestitki.

Štampa nije izlazila 25. i 26. decembra, jer su štampani specijalni brojevi novina za dva-tri dana. U ovim brojevima, patrijarh i kralj čestitali su narodu Božić.

Nakon završetka Prvog svetskog rata, uveden je gregorijanski kalendar, 1919. godine i s obzirom na to da ga crkva nikad nije prihvatila, ona je nastavila da obeležava praznike kao i do tada.

A 1919. godina je bila prva u kojoj se Nova godina slavila pre Božića, a negde u to doba i njena proslava postaje sve češća, a Božić nekako polako odlazi u drugi plan.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Share this post: